Jest Pysznie!

Bo w kuchni każdy może być szefem!

Śniadanie Mistrzów: Jajecznica z grzybami leśnymi

| 4 komentarzy

Prawdę mówiąc, z grzybami to jest tak, że znacznie chętniej bym je zbierała, niż jadła. Wykorzystuję oczywiście suszone grzyby. Uwielbiam ich zapach. Jakiś czas temu nauczyłam się nawet nie wyławiać ich z zalewajki. Niemniej jednak na okoliczność pierwszego od lat grzybobrania, w którym brałam udział, postanowiłam wykorzystać zebrane grzyby. Po powrocie z lasu, kilkugodzinnym łażeniu od bladego świtu najodpowiedniejsza wydała się sycąca i bogata w smaki jajecznica z grzybami.

Zbierać grzyby nauczyła mnie babcia, która wpoiła mi prostą zasadę: blaszek nie zbieramy, chyba że to kurka, a szatana poznasz po okropnym gorzkim smaku! Trzymając się tej reguły trudno będzie zebrać coś niejadalnego. Babcia oczywiście wiedzę o grzybach miała znacznie większą. Nigdy nie pomyliła kani z muchomorem sromotnikowym, czego jestem żywym przykładem. Wiedziała jak szukać rydzów, jakie lasy lubią koźlarze oraz że za tą górką będzie kurkowe pole. Część z tych prawideł pamiętam, część z grzybów rozpoznaję. Jaka szkoda, że w odpowiednim czasie nie nauczyłam się od niej więcej.

Wracając jednak do samej jajecznicy, choć w zimnym  świetle poranka może nie prezentowała się najlepiej, to w smaku była wyborna.

Jajecznica z grzybami leśnymi

  • Kilka świeżych grzybów (podgrzybków, prawdziwków, koźlarzy – w zależności od tego, co przyniesiemy w koszyku)
  • 2-3 jajka
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
Smażenie jajecznicy to prosta sprawa: na rozgrzanym maśle zeszklij posiekaną drobniutko cebulę, a potem dodaj pokrojone na drobne plasterki (wcześniej oczyszczone) kapelusze grzybów. Podsmażaj je chwilę, aż odparuje z nich nieco wody i lekko zmiękną. Następnie wbij jajka – możesz wcześniej rozbełtać je w szklance, dokładnie wymieszaj z grzybami i cebulą, posól i popieprz delikatnie. Smaż, aż jajka zetną się w takim stopniu jaki najbardziej ci odpowiada. Podawaj gorącą, najlepiej smakuje z kawałkiem świeżego pieczywa z masłem.
Proporcje grzybów, cebuli i jajek zależą od tego ile osób będzie jadło z tobą śniadanie. 2 duże jajka z dodatkami to w sam raz na sycący posiłek dla jednej osoby.
Często robię jajecznicę z dodatkiem pieczarek, jednak w porównaniu do tej, pachnącej lasem, ma się ona nijak.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 Komentarzy

  1. Babcia jak nazbierała grzybów to zawsze nam robiła jajecznicę z nimi, więc jak dla mnie bomba! :)

  2. Cześć ” Camena ” Jesteś Super zrobiłem sobie takie na śniadanie i bardzo mi smakowało dziękuje:*:*:*

Masz ochotę? A może zjadłeś i ci smakowało? Daj mi o tym znać! Zostaw komentarz :)