Jajecznica z kurkami na maśle

 Letnie miesiące przynoszą niesamowite bogactwo smaków i aromatów. To właśnie teraz kupimy najsmaczniejsze, najbardziej soczyste, kruche i najpełniejsze w smaku warzywa i owoce. Niedawno na bazarze pojawiły się także pierwsze dary lasu: jagody i pieprznik jadalny, zwany potocznie kurką. Ten trudny do pomylenia z jakimkolwiek innym żółty grzyb, był tematem przewodnim prawie całego tygodnia w kuchni.
A zaczęło się niewinnie, od najbardziej tradycyjnej jajecznicy z kurkami na niedziele śniadanie.

Jajecznica na kurkach

  • ok. 100g kurek
  • 2 jajka
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • masło do smażenia

Kurki oczyść, dokładnie umyj i osusz. Większe rozdrobnij, a mniejsze zostaw w całości. Drobno posiekaj cebulę.
Na małym ogniu na patelni rozgrzej masło, zeszklij cebulę i dodaj kurki. Podsmażaj kilka minut, aż odparuje płyn z grzybów. Wbij jajka i smaż, mieszając, aż do momentu, w którym będą odpowiednio ścięte. Posól i popieprz, pamiętając, że swoją nazwę pieprznik jadalny zawdzięcza lekko pikantnemu smakowi.

Podawaj ze świeżym pieczywem, grzankami czy też sałatką z letnich pomidorów.
Choć zwykle do kanapek nie używam masła ani margaryny, a w mojej diecie wszechobecna jest oliwa z oliwek i olej rzepakowy, jajecznica jest daniem, które przygotowane bez masła, nigdy nie będzie należycie smakowało. Prawdziwe masło i dobrej jakości margaryna spożywane od czasu do czasu nie zaszkodzą, a ich walory smakowe dopełnią dzieła. Przyznaję – zdarza mi się smażyć jajka na oliwie, ale tylko dlatego, że masło nie jest stałym elementem w mojej kuchni i czasem zwyczajnie go nie mam. W tym przypadku jednak, nabywszy wcześniej kurki, kupiłam masło specjalnie do jajecznicy na kurkach. Bez niego to nie byłoby to samo.
Większe kurki łatwiej rozdrobnić palcami, niż siekać je nożem.
Nie przepadam za lekko ściętymi jajkami, dlatego moja jajecznica zawsze jest nieco bardziej sucha. Każdy smaży więc według swojego uznania.
Kurki spokojnie wytrzymują kilka dni w lodówce, większej ilości nie trzeba więc zjadać od razu, jednego dnia.

Jajecznica z kurkami

 

 

 

 

Jeden komentarz

  1. Kurki, kurki, kurki! Moja ulubiona jajecznica:)

Masz ochotę? A może zjadłeś i ci smakowało? Daj mi o tym znać! Zostaw komentarz :)