Jajecznica na śniadanie oznacza niemalże nieskończoność przeróżnych kompozycji. Oto jedna z kolejnych wariacji na temat tego jakże banalnie prostego przysmaku – niezwykle kremowa i delikatna jajecznica z serem feta. Koniecznie musicie jej spróbować – smażone na maśle jajka perfekcyjnie komponują się z delikatnym serem, który nadaje im swojego charakterystycznego smaku.
Kremowa jajecznica z serem feta
- 2-3 jajka
- ok.50 g pokruszonego sera feta
- sól
- posiekany szczypiorek do posypania
- masło do smażenia
Jajka rozmąć w misce z dodatkiem pokruszonej w palcach fety (nie za bardzo, bo feta jest słona w smaku). Na patelni rozgrzej łyżkę masła i smaż jajecznicę aż zetnie się na twój ulubiony sposób. Jedz posypaną świeżym szczypiorkiem z dodatkiem świeżego pieczywa.
Voila!
Takiej jajecznicy jeszcze nie robiłam, muszę wypróbować, zamiast fety dodam ser Bałkański(z lidla), jest mniej słony, na pewno wyjdzie pysznie:)
Tak, ser bałkański z Lidla także się nada, zresztą ich feta wcale nie jest taka bardzo słona – zdecydowanie mniej niż sery typu favita! 🙂
jajecznica o poranku oznacza pyszne śniadanie, zdecydowanie.