Pasta jajeczna z szynką i szczypiorem

Ile poranków, tyle sposobów na przyrządzenie jajek. Jajecznica, sadzone, gotowane na twardo i na miękko, z majonezem lub innymi sosami, w towarzystwie dodatków lub po prostu lekko posolone – króluje niepodzielnie. A jednym z moich ulubionych wariantów jest pasta jajeczna, która pojawia się co rusz to w nowej odsłonie.

 Bo pastę jajeczną możemy podać z takimi dodatkami, z jakimi akurat nam się zamarzy. Jedne wersje warto przygotować nieco wcześniej, aby smaki miały szansę się przegryźć, inne będą równie pyszne podane świeżo po przyrządzeniu. Pasta jajeczna jest idealna do kanapek, ale równie dobrze można zjeść ją jak sałatkę, bez pieczywa, podając ja zawiniętą w plastry szynki lub żółtego sera… Bezmiar możliwości!

Na ten konkretny przypadek złożyła się szynka i szczypior – połączenie idealne!

Pasta jajeczna z szynką i szczypiorem

  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 3-4 plastry szynki drobiowej
  • łyżka majonezu
  • łyżka gęstego jogurtu naturalnego
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Jajka posiekaj, rozgnieć widelcem lub zmiksuj blenderem z odrobiną soli, pieprzu, majonezem i jogurtem. Wymieszaj z drobno pokrojonym szczypiorem i szynką pokrojoną w kosteczkę. Odstaw na 15-20 minut do lodówki. W razie konieczności dopraw do smaku solą i pieprzem.

Podawaj z ulubionym pieczywem.

Wiele osób do pasty jajecznej dodaje masło – nie widzę takiej potrzeby, nie lubię, gdy pasta jajeczna staje się zbyt tłusta. Z tej samej przyczyny nie przesadzam z ilością majonezu i mieszam go z jogurtem. Daje to paście delikatnej konsystencji i smaku. Jeśli jesteś na diecie proteinowej Dukana – cały majonez zastąp jogurtem.
Baw się proporcjami, dopasuj je do swojego gustu i smaku.
Udowodniono już, że żółtka jaj wcale nie mają zgubnego wpływu na poziom cholesterolu, jeśli masz ochotę na więcej – jedz.
Jajka zwykle siekam, wolę gdy pasta nie jest tak jednolita, jak po miksowaniu jajek.
Paście towarzyszy sałatka z chrupiących warzyw oraz pieczywo otrębowe z z kuchenki mikrofalowej (idealne na Dukanie).

7 komentarzy

  1. Lubię takie śniadania. Zdrowe, smaczne, a energii dostarczą na cały długi dzień 🙂

  2. uwielbiam pasty jajeczne!

  3. Piękne zdjęcia, gratuluje. Troszkę szperam po stronach kulinarnych i zawsze największym mankamentem były fatalne zdjęcia i pozostawała tylko wyobraźnia jak dane danie może wyglądać. a Tu proszę.. podane jak na dłoni i czasem jakość zdjęć przewyższa wyobraźnię. Gratuluję. NIe umieszczam wpisów, ale przy Twoim blogu nie mogłem się oprzeć.

    Gratulacje i pozdrawiam,
    Radek

    • Wow, bardzo dziękuje za komplement. 🙂
      Mistrzynią fotografii, zwłaszcza kulinarnej, nie jestem, tym bardziej mnie więc cieszy, że komuś przypadły domgustu moje zdjęcia 🙂 pozostaje mi życzyć smacznego :))

  4. Próbowałam róznych past jajecznych, ale żadna mi nie smakowała, wszystkie był mdłe, a ta z Twojego przepisu jest przepyszna!

Masz ochotę? A może zjadłeś i ci smakowało? Daj mi o tym znać! Zostaw komentarz :)