Świąteczne pierniczki

Pieczenie świątecznych pierniczków to tradycja, której rok w rok wyczekuję z wielkim zniecierpliwieniem. Zazwyczaj robiłam je wspólnie z mamą – ona przygotowywała wcześniej ciasto, a potem wspólnie wycinałyśmy, piekłyśmy i dekorowałyśmy aromatyczne ciasteczka. W tym roku postanowiłam zrobić je sama, przenosząc tym samym tę pachnącą tradycję do własnego domu. Dodatkowo udekorowane pierniczki będą smakowitym prezentem gwiazdkowym dla moich bliskich.

087 Świateczne pierniczki V2

Ponieważ prawdziwe pierniczki potrzebują czasu, by dojrzeć i zmięknąć, a do świąt już zaledwie nieco ponad tydzień, poszukiwałam przepisu na ciastka, które są dobre od razu i nie trzeba ich przygotowywać aż 3-4 tygodnie przed świętami. Skorzystałam z tego przepisu, który okazał się strzałem w dziesiątkę, choć dodałam nieco więcej przypraw, niż Dorota, autorka Moich Wypieków. Dzięki temu pachną zniewalająco już z daleka – takie lubię najbardziej.
Jeśli więc nie upiekliście jeszcze świątecznych ciasteczek, to nie wahajcie się, wcale nie jest jeszcze za późno. Nawet upieczone na ostatnią chwilę na pewno na święta będą w sam raz!

087 Świateczne pierniczki V8

Świąteczne pierniczki (bez dojrzewania)

  • 300 g mąki pszennej zwykłej
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 jajka
  • 130 g cukru pudru
  • 100 g masła, roztopionego i wystudzonego
  • 100 g miodu
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • po płaskiej łyżeczce cynamonu i imbiru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • do dekoracji: cukier puder i woda na lukier, barwinki spożywcze i dowolne cukrowe ozdoby

Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce i zagnieć z nich ciasto. Będzie lepkie, klejące, ale takie właśnie powinno być, nie podsypuj go mąką. Jeśli uważasz, że lepi się zbyt mocno, zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30-40 minut.
Od ciasta odrywaj kawałki i wałkuj delikatnie na grubość ok. 4-5 mm i wykrawaj dowolne kształty. Ponieważ ciasto jest klejące od miodu i przylepiało mi się do blatu, wałkowałam je na papierze do pieczenia, od którego dużo łatwiej było delikatnie odlepić wykrojone ciasteczka bez ryzyka, że je zdeformuję, a potem od razu arkusz z wykrojonymi pierniczkami przenosiłam na blachę do pieczenia.
Piecz ok. 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Upieczone i ostudzone ciasteczka możesz dowolnie udekorować. Domowy lukier zrobisz z cukru pudru z niewielką ilością gorącej wody lub soku z cytryny, pomarańczy czy też z zaparzoną kawą, dzięki czemu nadasz mu dodatkowego smaku i aromatu. Ja przygotowałam biały lukier – nieco rzadszy i gęsty, który wyciskałam przez strzykawkę – oraz czerwony, który zabarwiłam barwnikiem spożywczym. Do tego wykorzystałam cukrowe śnieżynki i posypkę. Możesz użyć dowolnych dekoracji, których w klepach znajdziesz o tej porze roku mnóstwo. Możesz także roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i maczać w niej ciasteczka. Popuść wodze fantazji i zaangażuj bliskich do pomocy. To wspaniały sposób na spędzenie czasu z dziećmi i obudzenie w domu ducha świąt.
Udekorowane pierniczki, kiedy wszystko już dobrze wyschnie, przełóż do szczelnego pojemnika lub puszki. Gdyby stwardniały zbyt mocno – co może się zdarzyć, bo w ciastkach jest sporo miodu – włóż do pojemnika kawałek jabłka. Ciastka wchłoną wilgoć i staną się miękkie.

087 Świateczne pierniczki V7

Jeden komentarz

  1. Zapraszamy do dodania bloga w serwisie zBLOGowani! Mamy już ponad 4600 blogów z 22 kategorii.
    Należy założyć konto jako bloger i w 2 krokach dodać bloga do serwisu. Nasz robot sam pobiera aktualne wpisy i prezentuje je tysiącom użytkowników którzy codziennie korzystają ze zBLOGowanych. Dla blogera to korzyść w postaci nowych czytelników i większego ruchu na blogu. Zapraszamy!

Masz ochotę? A może zjadłeś i ci smakowało? Daj mi o tym znać! Zostaw komentarz :)