Szakszuka z papryką, fetą i oliwkami

Szakszuka przybyła do nas z egzotycznej Tunezji. Zupełnie nie dziwi jej popularność, bo szakszuka to smakowe mistrzostwo świata. Jajka gotowane w aromatycznym pomidorowym sosie z papryką, oliwkami i dodatkiem sera feta jest pyszna, nieważne czy zrobisz ją na śniadanie, obiad czy kolację.

 Skocz do przepisu

Szakszuka z papryką, fetą i oliwkami
Szakszuka to miłość od pierwszego kęsa. Aromatyczne duszone warzywa i jajka – przepyszna propozycja na śniadanie pełne warzyw, pożywne i sycące. Nie tylko na śniadanie, bo szakszuka jest świetna o każdej porze dnia. Jajka w sosie pomidorowym to dobry pomysł także na lunch czy ciepłą kolację.
Dodatek oliwek i sera fety nadaje tej szakszuce śródziemnomorskiego charakteru. W tym zestawieniu smakowym zasmakują fani fety, która jest jednym z moich ulubionych serów! Uwielbiam dodawać ją nie tylko do sałatek, ale też do różnych dań na ciepło, w których podstawą do sosu są pomidory.

Jak zrobić i z czym podawać szakszukę?

Szakszukę przygotowuje się na patelni, podsmażając paprykę, czosnek i cebulę z pomidorami. Kiedy sos jest już niemal gotowy, na patelnię wbija się jajka i gotuje pod przykryciem, aż zetną się białka, ale żółtka pozostaną wciąż płynne.
Szakszukę lubię zarówno z chlebem, jak i plackami tortilli czy podpłomykami lub innymi rodzajami płaskich chlebków. Dobra będzie także po prostu z chlebem, a na lunch lub kolację świetnie pasować będzie ugotowany na sypko ryż.

Szakszuka z papryką, fetą i oliwkami

Szakszuka z papryką, fetą i oliwkami
Przygotowanie
5 mins
Gotowanie
10 mins
W sumie
15 mins
 

jajka sadzone w sosie z pomidorów z papryką, oliwkami i serem feta

Kategoria: Dania wegetariańskie, Śniadanie
Porcji: 2 duże porcje
Autor: JestPysznie.pl
Składniki
  • 4 jajka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g sera feta
  • 15 zielonych, drylowanych oliwek
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 szczypta ostrej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól i pieprz
  • szczypior do podania
Sposób przygotowania
  1. Paprykę pokrój w kostkę.

  2. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną paprykę, podsmażaj 2-3 minuty, aż zmięknie. Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, podsmażaj jeszcze minutę.

  3. Dodaj pomidory z puszce, oregano, obie papryki, lekko posól. Gotuj 3-4 minuty, lekko mieszając, aż sos lekko zgęstnieje. Dodaj oliwki, i pokruszony ser feta., wymieszaj,

  4. Na wierzch wbij jajka, posól lekko, oprósz pieprzem.

  5. Gotuj pod przykryciem 3-4 minuty do ścięcia białek.

  6. Podawaj z plackami tortilli, podpłomykami, ulubionym pieczywem lub ryżem, przybrane świeżym szczypiorkiem.

Uwagi i porady

Zamiast pomidorów w puszce możesz użyć świeżych pomidorów.

.

Szakszuka z papryką, fetą i oliwkami

Masz ochotę? A może zjadłeś i ci smakowało? Daj mi o tym znać! Zostaw komentarz :)