Szakszuka przybyła do nas z egzotycznej Tunezji. Zupełnie nie dziwi jej popularność, bo szakszuka to smakowe mistrzostwo świata. Jajka gotowane w aromatycznym pomidorowym sosie z papryką, oliwkami i dodatkiem sera feta jest pyszna, nieważne czy zrobisz ją na śniadanie, obiad czy kolację.

Jak zrobić i z czym podawać szakszukę?
Szakszukę przygotowuje się na patelni, podsmażając paprykę, czosnek i cebulę z pomidorami. Kiedy sos jest już niemal gotowy, na patelnię wbija się jajka i gotuje pod przykryciem, aż zetną się białka, ale żółtka pozostaną wciąż płynne.
Szakszukę lubię zarówno z chlebem, jak i plackami tortilli czy podpłomykami lub innymi rodzajami płaskich chlebków. Dobra będzie także po prostu z chlebem, a na lunch lub kolację świetnie pasować będzie ugotowany na sypko ryż.

jajka sadzone w sosie z pomidorów z papryką, oliwkami i serem feta
- 4 jajka
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 ząbki czosnku
- 50 g sera feta
- 15 zielonych, drylowanych oliwek
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka oregano
- 1 szczypta ostrej papryki w proszku
- ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- sól i pieprz
- szczypior do podania
-
Paprykę pokrój w kostkę.
-
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną paprykę, podsmażaj 2-3 minuty, aż zmięknie. Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, podsmażaj jeszcze minutę.
-
Dodaj pomidory z puszce, oregano, obie papryki, lekko posól. Gotuj 3-4 minuty, lekko mieszając, aż sos lekko zgęstnieje. Dodaj oliwki, i pokruszony ser feta., wymieszaj,
-
Na wierzch wbij jajka, posól lekko, oprósz pieprzem.
-
Gotuj pod przykryciem 3-4 minuty do ścięcia białek.
-
Podawaj z plackami tortilli, podpłomykami, ulubionym pieczywem lub ryżem, przybrane świeżym szczypiorkiem.
Zamiast pomidorów w puszce możesz użyć świeżych pomidorów.
.
Często podróżuję i zawsze gdy ktoś pyta dlaczego, to odpowiadam, że jednym z powodów jest możliwość poznawania nowych smaków. Wcześniej gotowałam tradycyjnie jak moja mama i babcia. Jednak poznawanie kuchni z różnych stron świata zachęciło mnie do eksperymentowania i urozmaicania naszej diety. Mojej rodzinie bardzo smakują moje dania, nawet te najbardziej wymyślne i zaskakujące 🙂