Szybki placek ze świeżymi figami

Co jak co, ale mistrzyni wypieków ze mnie żadna. Do pieczenia potrzeba cierpliwości, dokładności, ręki – mnie tego brakuje. Nie lubię sztywnych receptur, podczas pieczenia muszę w ryzach trzymać wodze fantazji. Czasem jednak przychodzi mi ochota na domowe słodkości, szukam wtedy prostych i przystępnych przepisów, bo także w przypadku wypieków wolę to, co proste. Takie właśnie jest szybkie ciasto z figami.

Nie jestem wielką fanką słodyczy, mogę żyć bez ciasta w domu, jednak kiedy przyjdzie mi ochota na coś słodkiego, wolę przygotować coś sama, niż lecieć do cukierni. Czasem wywołuje to we mnie frustrację, bo nie mam ręki do wypieków. Ale ma to swoją dobrą stronę – jeśli mnie wyszło, powinno wyjść każdemu! 🙂

Przepis na to ciasto pochodzi z bloga Kuchnia Pełna Smaków, zamiast truskawek użyłam jednak świeżych fig. Placek jest delikatny, choć bardzo słodki, owoce przełamując jednak tę słodycz.

077 Ciasto z figami V4

Szybki placek ze świeżymi figami

  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 4-5 świeżych fig
  • ok. 50 g drobno pokruszonych orzechów włoskich

Masło utrzyj z cukrem na gładką masę. Cały czas miksując dodaj jajka, następnie mąkę i proszek do pieczenia. Kiedy składniki się połączą, wystarczy wylać ciasto do tortownicy, a na wierzchu ułożyć pokrojone w grube plastry figi oraz posypać pokruszonymi orzechami włoskimi. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni na ok. 30 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest suche, w razie potrzeby piecz przez kolejna kilka minut.

Jak wspomniałam, ciasto jest naprawdę słodkie – dlatego nie widziałam potrzeby, by dodatkowo posypywać je cukrem pudrem. Ciasto świetnie smakuje z popołudniową herbatą i doskonale zaspokaja głód na domowe słodkości.
Figi możesz zastąpić dowolnymi owocami sezonowymi.
Użyj do pieczenia tortownicy o małej średnicy, dzięki temu ciasto będzie wyższe niż moje. 😉

Szybki placek ze świeżymi figami
Oceń

6 komentarzy

  1. Uwielbiam figi! Mam koło domu kilka drzewek i co roku robimy z mężem z nich konfitury. Muszę spróbować Twojego przepisu bo wygląda smakowicie 🙂
    Pozdrawiam z Prowansji 🙂

  2. Dzieki za ten przepis, wlasnie zorbilam ciasto, pierwszy raz z figami, wyszlo pyszne, podobne do Twojego zdjecia(troszke wyzsze, bo mniejsza forme uzylam;)) Polecam wszystkim, szybko i łatwo się robi i naprawde smaczne, lekki, chrupiące 🙂

  3. To chyba doświadczenie jest tu kluczową kwestią 🙂 jak się go nie ma, to wszelkie eksperymenty mogą skończyć się niestety porażką 😉 Ale na szczęście jest wiele prostyh przepisów, na przykład na muffinki <3 zawsze wychodzą, co bym do nich nie dała 😉
    Pozdrawiam!

  4. Wspaniale Ci się udało 🙂
    Ja uważam, że pieczenie daje ogromnie pole do popisu, i można fantazjować i kombinować do woli 🙂

Masz ochotę? A może zjadłeś i ci smakowało? Daj mi o tym znać! Zostaw komentarz :)