Tortellini z „tajskim” rosołkiem imbirowym z kurczaka

Szybki, rozgrzewający rosołek imbirowy z tortellini – idealny na chłodne, jesienne i zimowe dni. Robi się go błyskawicznie z kilku prostych składników. Pyszny, pożywny i dziecinnie prosty przepis, który skradł moje podniebienie wiele lat temu i wciąż lubię do niego wracać.

 Skocz do przepisu

Tortellini z "tajskim" rosołkiem imbirowym z kurczaka

Skąd wziął się przepis na imbirowy rosołek, gotowany na piersi z kurczaka z tortellini? Wynalazła go kiedyś moja mama i szczerze nie wiem skąd. Nazwała go tajskim – bo imbirowy – i podała w towarzystwie włoskich pierożków. Połączenie absurdalne, ale jakie pyszne! Mocno imbirowy, aż kręci w nosie (naprawdę! lepiej uważać, jeśli woli się delikatniejsze aromaty i dać mniej imbiru, niż podaję tu), do tego rozpadająca się, mięciutka pierś z kurczaka i pierożki – im więcej, tym lepiej.

To szybki przepis na tę zupę, która nie wymaga ni zachodu, ani wyszukanych składników, ale można go bardzo łatwo odpicować, dodając więcej azjatyckich składników, a zamiast włoskich tortellini, użyć azjatyckich pierożków lub makaronu do ramenu, chow mein a nawet ryżowego. Traktuję go jako bazę wyjściową do innych, smakowitych wschodnich inspiracji lub robię właśnie tak, jak w tym przepisie, kiedy mi się nie chce, a coś by człowiek zjadł! Prawie jak rosół z kołdunami! 😂
Smacznego!

Tortellini w rosołku imbirowym
Przygotowanie
5 mins
Gotowanie
40 mins
W sumie
45 mins
 

pierożki tortellini w lekkim "tajskim" rosołku imbirowym z piersi kurczaka

Kategoria: Dania z kurczaka, Zupa
Porcji: 4 porcje
Autor: JestPysznie.pl
Składniki
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 250 g pierożkow tortellini (suszonych) z nadzieniem grzybowym
  • 1,5-3 cm świeżego korzenia imbiru
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • szczypior, tajska bazylia lub kolendra do podania
Sposób przygotowania
  1. Obierz imbir i pokrój w cienkie plasterki, czosnek obierz i rozgnieć płaską stroną noża.

  2. Do garnka włóż pęczek dymki (razem ze szczypiorem) i piersi z kurczaka, dodaj czosnek u pokrojony imbir, zalej około 1,5 litra zimnej wody. Dadaj sos sojowy.

  3. Zagotuj i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok 35-40 minut, aż mięso stanie się bardzo miękkie. W razie uzupełnił płyn, który wyparował,

  4. Ugotuj tortellini zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  5. Wyłóż tortellini do naczyń, zalej gorącym rosołkiem imbirowym. Ugotowane mięso z piersi kurczaka pokrój lub rozszarp i podawaj razem z zupą.

Uwagi i porady

Tortellini możesz potraktować z przymrużeniem oka i zastąpić ulubionym makaronem jajecznym, chow mein,do ramenu, ryżowym itp.
Dodaj odrobinę papryczki chili dla jeszcze większej pikantności. Podałam 1,5 - 3 cm imbiru - ten rosołek jest naprawdę mocno imbirowy, dodaj mnie jeśli wolisz subtelniejsze smaki!

.

Tortellini z "tajskim" rosołkiem imbirowym z kurczaka

Masz ochotę? A może zjadłeś i ci smakowało? Daj mi o tym znać! Zostaw komentarz :)