Wegańskie naleśniki (bez jajek i mleka)

Delikatne, cieniutkie naleśniki idealne na każdą okazję. Pyszne z farszem na słodko, z owocami – ulubione śniadanie całych pokoleń Polaków. Świetne także w wersji wytrawnej na obiad lub kolację. Naleśniki lubimy tak bardzo, bo są proste, smaczne i dają tysiące możliwości ich wykorzystania. Tradycyjnie do ciasta naleśnikowego dodaje się jajka i mleko, jednak wbrew pozorom nie są to niezbędne składniki. Naleśniki bez jajek i mleka udają się świetnie i równie świetnie smakują – jeśli nie lepiej.

Skocz do przepisu

Wegańskie naleśniki

Naleśniki nie jednemu uratowały życie – bo są takie dni, że jak nie wiadomo co zrobić do jedzenia, to najlepsze na świecie są naleśniory z dżemorem. I nieważne, czy to śniadanie, obiad czy kolacja – naleśniki zawsze się sprawdzą.
Naleśniki bez mleka i jajek w wersji wegańskiej są bajecznie proste w przygotowaniu i świetnie się smażą. Naleśniki nie są tak sztywne, jak te tradycyjne, są nieco bardziej delikatne, ale wcale się nie rozpadają. Zamiast mleka wystarczy użyć samej wody – lub tak jak w tym przepisie – napoju roślinnego. Naleśniki smażę na patelni z powłoką nieprzywierającą bez dodatkowego tłuszczu. Wystarczy dodać odrobinę oleju do ciasta.

Naleśniki są bazą do wielu kombinacji – zarówno tych prostych, jak i tych bardziej wykwintnych, Można je przygotować na słodko lub wytrawnie i tylko własna fantazja nas ogranicza jeśli chodzi o efekt końcowy.

Naleśniki bez jajek i mleka
Przygotowanie
35 mins
Gotowanie
20 mins
W sumie
55 mins
 

prosty przepis na wegańskie naleśniki bez dodatku jajek i mleka

Kategoria: Dania wegetariańskie, Śniadanie
Kuchnia: polska, wegańska, wegetariańska
Porcji: 10 naleśników
Autor: JestPysznie.pl
Składniki
  • 300 g mąki pszennej np. typ 550 lub 650
  • 400 ml "mleka" roślinnego np. owsianego
  • ¾ szklanki wody
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • 1 szczypta soli
Sposób przygotowania
  1. W misce umieść odmierzoną mąkę, dodaj napój roślinny, olej i szczyptę soli. Za pomocą trzepaczki wymieszaj na gładkie, lejące się ciasto bez grudek. Jeśli będzie za gęste dodaj wody, jeśli za rzadkie - dodatkową łyżkę mąki.

  2. Odstaw wymieszane ciasto na około 20-30 minut. Mąka i zawarty w niej gluten sprawią, że ciasto lepiej się zwiąże.

  3. Łyżką wazową nalewaj porcje ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię, rozlewając je równomiernie. Smaż 1-2 minuty z obu stron na lekko rumiany kolor.

  4. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Uwagi i porady

Możesz użyć zwykłego mleka.
"Mleko" owsiane jest dość słodkie, nie potrzeba dosładzać ciasta cukrem. Możesz użyć niesłodzonego napoju sojowego, jeśli chcesz ograniczyć słodki smak naleśników.

.

Wegańskie naleśniki

Masz ochotę? A może zjadłeś i ci smakowało? Daj mi o tym znać! Zostaw komentarz :)