Delikatne, cieniutkie naleśniki idealne na każdą okazję. Pyszne z farszem na słodko, z owocami – ulubione śniadanie całych pokoleń Polaków. Świetne także w wersji wytrawnej na obiad lub kolację. Naleśniki lubimy tak bardzo, bo są proste, smaczne i dają tysiące możliwości ich wykorzystania. Tradycyjnie do ciasta naleśnikowego dodaje się jajka i mleko, jednak wbrew pozorom nie są to niezbędne składniki. Naleśniki bez jajek i mleka udają się świetnie i równie świetnie smakują – jeśli nie lepiej.
Naleśniki nie jednemu uratowały życie – bo są takie dni, że jak nie wiadomo co zrobić do jedzenia, to najlepsze na świecie są naleśniory z dżemorem. I nieważne, czy to śniadanie, obiad czy kolacja – naleśniki zawsze się sprawdzą.
Naleśniki bez mleka i jajek w wersji wegańskiej są bajecznie proste w przygotowaniu i świetnie się smażą. Naleśniki nie są tak sztywne, jak te tradycyjne, są nieco bardziej delikatne, ale wcale się nie rozpadają. Zamiast mleka wystarczy użyć samej wody – lub tak jak w tym przepisie – napoju roślinnego. Naleśniki smażę na patelni z powłoką nieprzywierającą bez dodatkowego tłuszczu. Wystarczy dodać odrobinę oleju do ciasta.
Naleśniki są bazą do wielu kombinacji – zarówno tych prostych, jak i tych bardziej wykwintnych, Można je przygotować na słodko lub wytrawnie i tylko własna fantazja nas ogranicza jeśli chodzi o efekt końcowy.

prosty przepis na wegańskie naleśniki bez dodatku jajek i mleka
- 300 g mąki pszennej np. typ 550 lub 650
- 400 ml "mleka" roślinnego np. owsianego
- ¾ szklanki wody
- 2 łyżki oleju np. rzepakowego
- 1 szczypta soli
-
W misce umieść odmierzoną mąkę, dodaj napój roślinny, olej i szczyptę soli. Za pomocą trzepaczki wymieszaj na gładkie, lejące się ciasto bez grudek. Jeśli będzie za gęste dodaj wody, jeśli za rzadkie - dodatkową łyżkę mąki.
-
Odstaw wymieszane ciasto na około 20-30 minut. Mąka i zawarty w niej gluten sprawią, że ciasto lepiej się zwiąże.
-
Łyżką wazową nalewaj porcje ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię, rozlewając je równomiernie. Smaż 1-2 minuty z obu stron na lekko rumiany kolor.
-
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Możesz użyć zwykłego mleka.
"Mleko" owsiane jest dość słodkie, nie potrzeba dosładzać ciasta cukrem. Możesz użyć niesłodzonego napoju sojowego, jeśli chcesz ograniczyć słodki smak naleśników.
.