Wieprzowina w sosie cebulowo-własnym

Zdecydowanie mogę żyć bez mięsa. Nie jestem wielką fanką, choć doceniam smaczne, dobre gatunkowo i odpowiednio przyrządzone, to jednak obiad bez mięsa nie jest obiadem straconym. ON ma podobnie i ten układ bardzo mi odpowiada, choć nie da sie ukryć, że swoją obecnością wprowadził do mojej kuchni zdecydowanie więcej mięsnych kaprysów.

071 Wieprzowina w sosie V1

No cóż, mężczyźni tak już chyba mają, że od czasu do czasu, nawet jeśli nie są zagorzałymi mięsożercami, muszą jednak porządny kawał mięsa zjeść. W dobry humor wprawia mnie też niekiedy logika ich rozumowania. Gdy ON mówi, że zjadłby coś lekkiego, może bez mięsa, to mogę liczyć się z tym, że w tej kategorii przypadkiem może się znaleźć pierś z kurczaka. 😉 Ot, taka sytuacja, w końcu mięso mięsu nierówne i gdzie tam kurczak do prosiaka, hę?

ON lubi też obiadową klasykę. Wsuwa ze smakiem moje risotta i makarony z sosem, próbuje dzielnie nowych dla siebie smaków w kombinacjach, których wcześniej nie znał, ale co dobry polski obiad, to jednak dobry polski obiad. Mięso, ziemniaki lub kasza, mizeria lub inna prosta surówka – oto, drogie panie, przepis jak zadowolić (kulinarne!) swojego mężczyznę.
Wkładamy więc fartuszki i wracamy do korzeni, będzie pysznie!

071 Wieprzowina w sosie V6

Wieprzowina w sosie cebulowo-własnym
3-4 porcje

  • ok. 800-1000 g szynki wieprzowej
  • 3 duże cebule
  • 2-4 ząbki czosnku
  • łyżka mąki
  • musztarda sarepska
  • olej rzepakowy
  • tymianek, lubczyk, natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • ziele angielskie, pieprz w ziarnkach, liście laurowe
  • szklanka bulionu lub wody

Szynkę pokrój na grube plastry w poprzek włókien, a te jeszcze na 3-4 mniejsze paski. Jeśli szynka ma jakiś brzydszy fragment, a nie lubisz zbytnio poprzerastanego mięsa (jak my), możesz zamrozić ten kawałek i wykorzystać go w późniejszym czasie np. do gotowania zupy.
Pokrojone mięso marynuj przynajmniej godzinę, a najlepiej przygotuj je dzień wcześniej: oprósz świeżo zmielonym pieprzem, dodaj garść listków lubczyku, trochę posiekanej natki pietruszki, garstkę listków tymianku, skrop 2-3 łyżkami oleju, wymieszaj dokładnie, by zioła były równomiernie rozłożone i wstaw do lodówki. Nie dodawaj do marynaty soli, bo mięso stwardnieje!
Obierz cebulę i pokrój w piórka, a czosnek drobno posiekaj.
Zamarynowane mięso posól tak, jak lubisz, obtocz w niewielkiej ilości mąki i podsmażaj na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju przez 2-4 minuty, aż zamkną się pory w mięsie, a następnie zdejmij je z patelni. Dodaj na patelnię cebulę i czosnek i zeszklij, dodaj 2-3 łyżeczki musztardy, po 3-4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu oraz 2-3 listki laurowe, trochę soli do smaku. Dodaj mięso, zalej bulionem lub wodą i pod przykryciem, na małym ogniu duś przez około godzinę, półtorej.
Podawaj z kaszą, ziemniakami lub na przykład pampuchami i ulubioną surówką – doskonale pasuje tu surówka z pomidorów i kiszonego ogórka: 3-5 kiszonych ogórków, 2 średnie pomidory (lub kilka małych, koktajlowych) i małą cebulkę pokrój w kostkę, posól i popieprz do smaku, możesz dodać też łyżkę lub dwie konserwowej kukurydzy, surówka będzie wtedy słodsza.

W trakcie duszenia cebula rozgotuje się i rozpadnie, tworząc delikatny, cebulowy sos. Jeśli chcesz, możesz go urozmaicić, dodając na przykład pokrojoną w kosteczkę słodką, czerwoną paprykę lub marchewkę. Mięso po tak długim gotowaniu powinno być miękkie, rozpływające się w ustach.
Zamiast szynki możesz użyć karczku.

Wieprzowina w sosie cebulowo-własnym
Oceń

4 komentarze

  1. Bardzo pyszne. Robiłam już parę razy. Dla mnie 1,5h godziny duszenia jest idealnie. Uwielbiam z kaszą jęczmienną.

  2. Pingback: Zupa ogórkowa | Jest Pysznie!

Masz ochotę? A może zjadłeś i ci smakowało? Daj mi o tym znać! Zostaw komentarz :)