Drukuj

Zupa kurkowa

Delikatna, lekko pieprzna zupa z kurkami z dodatkiem ziemniaków.

Kategoria Dania z grzybami, Zupa
Kuchnia polska
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 25 minutes
W sumie 35 minutes
Porcji 4 osób
Autor JestPysznie.pl

Składniki

  • 300 g kurek
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 4 ziemniaki średnie
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka tymianku świeżego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Kurki oczyść - do miski wlej zimą wodę, dodaj łyżkę soli, wsyp kurki. Zamieszaj - większość zabrudzeń powinna się odlepić. Odcedź grzyby, osusz na papierowym ręczniku. Pozostałe zabrudzenia oczyść palcami i za pomocą nożyka,

  2. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Ziemniaki obierz i pokrój w niedużą kostkę.

  3. W garnku rozgrzej łyżkę masła, zeszklij cebulę i czosnek - 1-2 minuty.

  4. Dodaj kurki, podsmażaj ok. 5 minut aż grzyby lekko zmiękną.

  5. Dodaj ziemniaki i bulion, tymianek. Lekko posól.

  6. Gotuj na małym ogniu ok. 15-20 minut pod przykryciem do miękkości ziemniaków. Na koniec dopraw pieprzem.

Uwagi i porady

Pamiętaj, że wszystkie grzyby są ciężkostrawne. Chociaż zupa jest delikatna, grzybów nie powinno się podawać dzieciom, osobom w podeszłym wieku ani osobom z chorobami układu pokarmowego.