Drukuj

Domowy sos słodko-kwaśny

Idealny do kurczaka, krewetek lub ryb i ryżu.

Kategoria Danie głowne - bezmięsne
Kuchnia azjatycka, fusion
Porcji 4 osób
Autor JestPysznie.pl

Składniki

  • 1 marchewka
  • 1/2 niedużej czerwonej papryki
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cm korzenia imbiur
  • sok z 1 pomarańczy ok. 1/2 szklanki
  • 1/2 puszki ananasa + cała zalewa
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki octu ryżowego lub sok z połówki cytryny
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
  • sól i pieprz do smaku
  • olej

Sposób przygotowania

  1. Marchewkę obierz i za pomocą obieraczki (lub temperówki do warzyw) pokrój ją na cienkie i niezbyt szerokie paseczki. Zbyt długie marchewkowe wstążki możesz pokroić na mniejsze kawałki.

  2. Paprykę pokrój w cienkie piórka, cebulę, czosnek i imbir obierz i posiekaj drobno. 

  3. Wyciśnij sok z pomarańczy, ananasa osącz i pokrój na cząstki.

  4. Na dnie garnka rozgrzej nieco oleju i dodaj marchewkę, paprykę, cebulę, czosnek i imbir. Dodaj koncentrat pomidorowy i podsmażaj ok. 5 minut mieszając, aż warzywa staną się miękkie. 

  5. Dolej sok z pomarańczy, zalewę z ananasa i pół szklanki wody. Po zagotowaniu dodaj kukurydzę, ananasa i ocet ryżowy. Gotuj ok. 8-10 minut, dodaj część cukru i dokładnie wymieszaj. 

  6. Jeśli sos jest zbyt kwaśny, dodaj dodatkową łyżkę cukru, jeśli zbyt mdły, odrobinę octu. Lekko posól i popieprz do smaku.

  7. Aby zagęścić sos, rozprowadź płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej w około 1/3 szklanki zimnej wody i dodaj do gotującego się sosu, energicznie mieszając.
  8. Sos słodko-kwaśny doskonale komponuje się z kurczakiem - pokrojoną w kostkę pierś wystarczy lekko oprószyć solą i pieprzem i podsmażyć na patelni. Pod koniec dodaj sos i wymieszaj.  Podawaj z ryżem.

Uwagi i porady

Żeby zamknąć sos w słoiku, jeszcze wrzący przelej do czystego i wyparzonego słoika. Zakręć dokładnie i odstaw na ściereczkę do góry dnem do całkowitego ostygnięcia. Możesz przechowywać go bezpiecznie, bez pasteryzowania, w lodówce nawet kilka tygodni (bez mięsa! gdybyś chciał zawekować sos z dodatkiem mięsa, żeby mieć gotowy obiad do odgrzania, przechowuj nie dłużej niż 2 tygodnie).
Kwaśny i słodki smak najlepiej wyregulować według własnych upodobań. Ilość cukru i octu zależy też od tego, jak słodka jest pomarańcza i ananas, dlatego dodaj cukier na sam koniec, próbując sosu. Możesz użyć brązowego cukru, a sok z cytryny zamiast octu sprawi, że sos będzie zdecydowanie łagodniejszy.
Zanim zagęścisz sos, dobrze wymieszaj mąkę ziemniaczaną koniecznie z zimną wodą. Jeśli dodasz samą mąkę do gotującego się sosu, zmieni się w twardą kluskę. Jeśli kochasz pikantną kuchnię dodaj do warzyw połowę posiekanej papryczki chili.