Drukuj

Zupa pomidorowa z ryżem

Najprostszy przepis na pomidorówkę.  

Kategoria Zupa
Kuchnia polska
Przygotowanie 5 minutes
Gotowanie 20 minutes
W sumie 25 minutes
Porcji 4 osób
Autor JestPysznie.pl

Składniki

  • 1 1/2 l bulionu
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 szczypta oregano i ziół prowansalskich
  • cukier do smaku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 torebki ryżu ugotowanego

Sposób przygotowania

  1. Bulion lub resztę z niedzielnego rosołu przelej do garnka. 

  2. Zagotuj i dodaj słoiczek koncentratu pomidorowego, wymieszaj

  3. Dodaj szczyptę suszonego oregano i ziół prowansalskich.

  4. Pozwól zupie jeszcze raz zawrzeć, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze około kwadransa.

  5. Posól i opcjonalnie posłódź do smaku - koncentrat jest kwaśny, nie każdy lubi aż tak kwaśny smak pomidorów, a cukier go złagodzi.

  6. Podawaj z ugotowanym ryżem.

Uwagi i porady

Możesz zabielić zupę śmietaną. Dodaj łyżkę śmietany bezpośrednio na talerz lub zabiel od razu cały garnek. Śmietana może się zwarzyć, dlatego nigdy nie dodawaj zimnej śmietany czy jogurtu do wrzącej potrawy. Śmietana najpierw powinna ocieplić się do temperatury pokojowej, a zupa nieco ostygnąć. Można też zahartować śmietanę przed dodaniem – w tym celu do ogrzanej śmietany dodawaj jedna po drugiej 3-4 łyżki gorącej zupy, każdorazowo mieszając do wyrównania temperatury. Dodatkowo można śmietaną lekko osolić, a nawet dodać dużą szczyptę mąki.
[wp-review id="2672"]