Drukuj

Kurczak zapiekany z warzywami i pieczarkami

z dodatkiem pieczarek w kremowym sosie

Kategoria Dania z kurczaka, Danie główne - z mięsem
Przygotowanie 35 minutes
Gotowanie 35 minutes
W sumie 1 hour 10 minutes
Porcji 4 osób
Autor JestPysznie.pl

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 150 g pieczarek
  • 150 g brokuła podzielonego na różyczki
  • 150 g zielonej fasolki szparagowej
  • 125 g sera mozarella (1 opakowanie)
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub wody
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego lub półwytrawnego
  • 4 łyżki masła
  • sól i peprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Piersi z kurczaka umyj, osusz, usuń błony, przekrój na pół i lekko rozbij tłuczkiem. Posól i popierz lekko z obu stron.

  2. Brokuły i fasolkę umyj i blanszuj we wrzątku przez ok. 5 minut lub podgotuj na parze przez ok. 10 minut.  Cebulę posiekaj drobno.

  3. Pieczarki umyj i pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm.

  4. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki masła i podsmażaj kurczaka przez 2-3 minuty z obu stron. Przełóż mięso do żaroodpornego naczynia.

  5. Na tej samej patelni rozgrzej pozostałe 2 łyżki masła, zeszklij cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pieczarki, lekko posól i popieprz. Smaż przez około 3-4 minuty, aż pieczarki lekko się zarumienią. Dodaj pieczarki do podsmażonego wcześniej mięsa.

  6. Dodaj wino, zamieszaj przesuwając kuchenną łyżką lub szpatułką po dnie i uwolnić cały smak. Zagotuj, dodaj bulion (lub wodę) oraz śmietanę. Gotuj przez około 5 minut,

  7. Dodaj do mięsa i pieczarek blanszowane warzywa, polej równomierne sosem, dodaj pokrojoną na plastry lub startą mozarellę.

  8. Zapiekaj pod przykryciem przez około 25-30 minut + dodatkowe 5 bez przykrycia. 

Uwagi i porady

Podawaj z tłuczonymi ziemniakami.
Możesz użyć także innych ulubionych warzyw, np. szparagów, kalafiora, brukselki, groszku.
Jeśli nie masz piekarnika, uduś mięso z warzywami i sosem pod przykryciem na dużej patelni, od koniec dodaj na wierzchu starty ser.