Drukuj

Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym

Delikatne drobiowe pulpeciki, lekkostrawne - bez smażenia

Kategoria Danie główne - z mięsem
Kuchnia lekkostrawna, polska
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 40 minutes
W sumie 1 hour
Porcji 4 osób
Autor JestPysznie.pl

Składniki

Pulpeciki:

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 1 czerstwa kajzerka + mleko do namoczenia
  • sól do smaku
  • szczypta białego pieprzu

Wywar:

  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1/4 niedużego korzenia selera
  • 1 listek laurowy
  • 1/2 pęczka koperku posiekanego
  • 1/2 l wody
  • sól
  • 1 łyżeczka mąki płaska, do zagęszczenia sosu

Sposób przygotowania

Wywar

  1. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, korzeń pietruszki i selera podziel na 2-3 mniejsze kawałki.

  2. Zalej warzywa wodą, lekko posól i gotuj pod przykryciem ok. 15 minut od zawrzenia. Wyjmij seler i pietruszkę.

Pulpeciki

  1. Cebulę posiekaj bardzo drobno lub zetrzyj na tarce. Bułkę namocz w mleku.

  2. Dodaj do mięsa cebulę, jajko i odciśnięta bułkę, szczyptę soli i biały pieprz. Wymieszaj dokładnie.

  3. Wilgotnymi dłońmi formuj z mięsa niewielkie kuleczki i wrzucaj na wrzący wywar. Gotuj 2-3 minuty na dużym ogniu, a potem jeszcze 15-20 minut na małym ogniu.

  4. Rozprowadź mąkę w 2 łyżkach zimnej wody, dodaj 2-3 z łyżki gorącego wywaru, wlej zawiesinę do garnka. Wymieszaj, gotuj jeszcze 2-3 minuty zestaw z ognia i dodaj posiekany koperek.

Uwagi i porady

W wersji nie dietetycznej możesz najpierw podsmażyć delikatnie pulpeciki.
Warzywa - seler i pietruszkę - wyciągam z wywaru, ponieważ oboje z S. nie przepadamy za gotowanymi. Jeśli lubisz gotowane warzywa korzeniowe, zetrzyj je na tarce tak jak marchewkę.
Zamiast czerstwej bułki używam czasem zwykłej bułki tartej - 5 łyżek dodaję bezpośrednio do mięsa.