Drukuj
Zupa z pieczonej dyni i papryki

Zupa z pieczonej dyni i papryki

rozgrzewająca, gęsta i kremowa zupa dyniowo-paprykowa

Kategoria Zupa
Przygotowanie 1 hour
Gotowanie 20 minutes
W sumie 1 hour 20 minutes
Porcji 6 porcji
Autor JestPysznie.pl

Składniki

  • ok. 1 kg dyni np. piżmowej lub muscat
  • 4 duże papryki czerwone i żółte, lub same czerwone
  • 4 ząbki czosnku w łupinach
  • 2 gałązki rozmarynu lub ½ łyżeczki suszonego
  • 600 ml wywaru z warzyw lub domowego rosołu
  • kmin rzymski
  • sól
  • słodka i ostra papryka w proszku

Sposób przygotowania

Dynia i papryka

  1. Pokrój na mniejsze kawałki i obierz dynię ze skóry nożem lub obieraczką. Przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj gałązki rozmarynu i czosnek w łupinach. Piecz pod przykryciem w 180 stopniach przez około godzinę, aż dynia będzie zupełnie miękka

  2. Papryki w całości przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz bez przykrycia przez 25-35 minut, aż skórka zacznie brązowieć i pokryje się bąblami. Gorącą paprykę przełóż do garnka, przykryj ściereczką i pokrywką. Odstaw na przynajmniej kilkanaście minut do zaparowania i wystudzenia.

  3. Lekko przestudzoną paprykę obierze ze skóry - powinna sama odchodzić od miąższu.

Przygotowanie zupy

  1. Dynię, obrane ze skóry papryki przełóż do kielicha blendera lub do garnka, jeśli używasz blendera ręcznego. Wyciśnij upieczony czosnek z łupin. Dodaj bulion, po pół łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) i słodkiej papryki w proszku, szczyptę ostrej.

  2. Zmiksuj zupę na gładki krem. Zagotuj. Posól do smaku.

  3. Podawaj np. ze świeżym pieczywem, udekorowaną uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

Uwagi i porady

Jeśli lubisz bardziej pikantne dania, upiecz także niedużą papryczkę chili.
Podając zupę możesz dodać odrobinę sera feta lub np. pokruszonego, wędzonego tofu.
W wersji niewegetariańskiej do podania proponuję także chipsy z podsmażonego chorizo.
Zupa świetnie się zmyka w słoikach, dzięki czemu mam zdrowy posiłek pod ręką w dni, kiedy nie mam czasu lub ochoty gotować. Lub po prostu na wynos do pracy. Do czystych i wyparzonych słoików wlej gorącą zupę. Zakręć dokładnie i zostaw do ostudzenia do góry dnem. W pełni wystudzone słoiki przechowuj w lodówce nawet parę tygodni.