Drukuj
Sałatka caprese

Sałatka Caprese

klasyczna włoska sałatka caprese
Kategoria Przystawka, Sałatki i surówki
Kuchnia włoska
Przygotowanie 10 minutes
W sumie 10 minutes
Porcji 2 porcje
Autor JestPysznie.pl

Składniki

  • 1 pomidor
  • 1 opakowanie sera mozzarella ok. 125g
  • kilka liści świeżej bazylii
  • oliwa
  • oliwki do przybrania (opcjonalnie)
  • ulubione pieczywo do podania

Sposób przygotowania

  1. Plastry pomidora, mozzarelli oraz liście bazylii układaj naprzemiennie na talerzu.

  2. Skrop oliwą z oliwek, udekoruj oliwkami, odstaw na kilka minut.

  3. Podawaj z ulubionym pieczywem.

Uwagi i porady

Kolory caprese symbolizują włoską flagę.
Dobrej jakości oliwa z oliwek ma w nazwie wyrażenie extra virgin. Powinna być tłoczona na zimno, nierafinowana i opakowana w butelkę z ciemnego szkła, aby nie utleniała się pod wpływem światła.
Moje ulubione oliwki to ciemne oliwki kalamata z pestką. Mogłabym się nimi objadać o każdej porze dnia!
Zobacz też tę sałatkę w wersji z pomarańczowymi pomidorami i czerwoną bazylią!