Drukuj
Makaron z dynią, szpinakiem i pomidorami

Makaron z dynią, pieczarkami, szpinakiem i pomidorami

jesienny makaron w sosie pomidorowym z warzywami

Kategoria Danie głowne - bezmięsne
Kuchnia wegetariańska
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 30 minutes
W sumie 40 minutes
Porcji 4 duże porcje
Autor JestPysznie.pl

Składniki

  • 400 g makaronu np. pełnoziarnistych rurek lub kokardek
  • 300 g dyni
  • 4 pomidory
  • 250 g pieczarek
  • 1 duża garść świeżego szpinaku baby
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • tymianek
  • sól i pieprz
  • garstka startego sera dojrzewającego do podania

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu w lekko osolonej wodzie.

  2. Pieczarki pokrój na plasterki, dynię obierz i oczyść z gniazda nasiennego - pokrój w kostkę.

  3. Pomidory natnij lekko na spodzie, sparz wrzątkiem i obierz ze skóry, pokrój w kostkę.

  4. Rozgrzej nieco oliwy na patelni, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dynię i pieczarki. Dopraw odrobiną tymianku. Podsmażaj kilka minut, aż grzyby i dynia zmiękną. Dodaj pokrojone pomidory wraz z sokiem, wymieszaj i duś na niewielkim ogniu przez ok. 10-15 minut.

  5. Na sam koniec wmieszaj do sosu liście szpinaku i gotuj jeszcze 1-2 minuty.

  6. Podawaj z makaronem, posypane odrobiną startego sera,

Uwagi i porady

Zamiast dyni możesz użyć cukinii.
W wersji wegańskiej pomiń ser lub użyj wegańskiego zamiennika.