Drukuj
Tortellini w rosołku imbirowym

Tortellini w rosołku imbirowym

pierożki tortellini w lekkim "tajskim" rosołku imbirowym z piersi kurczaka

Kategoria Dania z kurczaka, Zupa
Przygotowanie 5 minutes
Gotowanie 40 minutes
W sumie 45 minutes
Porcji 4 porcje
Autor JestPysznie.pl

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 250 g pierożkow tortellini (suszonych) z nadzieniem grzybowym
  • 1,5-3 cm świeżego korzenia imbiru
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • szczypior, tajska bazylia lub kolendra do podania

Sposób przygotowania

  1. Obierz imbir i pokrój w cienkie plasterki, czosnek obierz i rozgnieć płaską stroną noża.

  2. Do garnka włóż pęczek dymki (razem ze szczypiorem) i piersi z kurczaka, dodaj czosnek u pokrojony imbir, zalej około 1,5 litra zimnej wody. Dadaj sos sojowy.

  3. Zagotuj i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok 35-40 minut, aż mięso stanie się bardzo miękkie. W razie uzupełnił płyn, który wyparował,

  4. Ugotuj tortellini zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  5. Wyłóż tortellini do naczyń, zalej gorącym rosołkiem imbirowym. Ugotowane mięso z piersi kurczaka pokrój lub rozszarp i podawaj razem z zupą.

Uwagi i porady

Tortellini możesz potraktować z przymrużeniem oka i zastąpić ulubionym makaronem jajecznym, chow mein,do ramenu, ryżowym itp.
Dodaj odrobinę papryczki chili dla jeszcze większej pikantności. Podałam 1,5 - 3 cm imbiru - ten rosołek jest naprawdę mocno imbirowy, dodaj mnie jeśli wolisz subtelniejsze smaki!