Drukuj
Papryki faszerowane ciecierzycą, pomidorami i fetą

Papryka faszerowana ciecierzycą z pomidorami serem feta

kolorowe papryki faszerowane i zapiekane w stylu śródziemnomorskim

Kategoria Dania wegetariańskie, Dania z warzywami, Danie głowne - bezmięsne
Kuchnia śródziemnomorska, wegetariańska
Przygotowanie 1 hour
Gotowanie 20 minutes
W sumie 1 hour 20 minutes
Porcji 4 porcje
Autor JestPysznie.pl

Składniki

  • 4 kolorowe papryki
  • 120 g suchej ciecierzycy (namoczonej 8 godzin wcześniej)
  • 3 duże pomidory lub 4 średnie
  • 3 ząbki czosnku
  • 80 g sera feta
  • 50 g zielonych oliwek drylowanych
  • oliwa
  • 1 szczypta ostrej, słodkiej i wędzonej papryki
  • oregano
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Soczewicę namocz dzień wcześniej lub rano (ok. 8 godzin wcześniej). Następnie ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości - ok. 1 godzinę (lub dłużej zależnie od produktu i czasu moczenia). Na 1 szklankę ciecierzycy - 3 szklanki wody.

  2. Papryki umyj. Stabilniejszym sztukom możesz odciąć górę, którą nakryjesz potem paprykę jak wieczkiem. Mniej stabilne papryki przekrój wzdłuż na pół. Oczyść z gniazd nasiennych i pestek.

  3. Pomidory natnij lekko, sparz i obierz ze skóry, pokrój w kostkę.

  4. Na patelni lub w rondlu rozgrzej nieco oliwy, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmaż krótko i dodaj pomidory wraz z sokiem. Wymieszaj i duś przez ok. 2-3 minuty, aż pomidory zmiękną. Dodaj przyprawy i ugotowaną, odsączoną ciecierzycę. Wymieszaj i gotuj kilka minut od czasu do czasu mieszając.

  5. Zdejmij ciecierzycę z ognia, dodaj połowę pokruszonego sera feta i poprzekrawane na pół oliwki i wymieszaj.

  6. Nadziewaj papryki farszem z soczewicy - lekko ugniatając, aby farsz dostał się w zakamarki papryk i zmieściło się go więcej. Posyp wierzch papryk pozostałym serem.

  7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190° C na ok. 20 minut aż skóra papryk zacznie się lekko rumienić

Żółty ryż do podania:

  1. Ugotuj ryż parboiled lub inny ulubiony ryż na sypko z dodatkiem pół łyżeczki sproszkowanej kurkumy.

Uwagi i porady

Suchą ciecierzycę możesz zastąpić ciecierzycą ze słoika - dzięki temu zaoszczędzisz na czasie.
Możesz także użyć pomidorów z puszki, a ser zastąpić np. podsmażonym tofu lub zupełnie pominąć.