Drukuj
Jaglanka z sosem z żurawiny

Jaglanka z żurawiną i syropem klonowym

kasza jaglana na słodko na napoju roślinnym z sosem z żurawiny

Kategoria Dania wegetariańskie, Desery, Śniadanie
Kuchnia wegańska, wegetariańska
Gotowanie 35 minutes
Porcji 2 duże porcje
Autor JestPysznie.pl

Składniki

  • 80 g kaszy jaglanej
  • 450 ml "mleka" roślinnego np. sojowego lub ryżowego
  • 120 g świeżej żurawiny
  • 5 łyżek syropu klonowego

Sposób przygotowania

  1. Kaszę jaglaną przepłucz dokładnie, kilka razy, aż woda stanie się klarowna.

  2. "Mleko" roślinne zagotuj w rondelku, zmniejsz moc kuchenki na minimum, wsyp kaszę jaglaną i dodaj 3 łyżki syropu klonowego. Gotuj przez ok. 12 minut do miękkości, czasem mieszając. Kasza jest gotowa, jest miękka i gęsta.

  3. W międzyczasie rozgrzej na patelni lub w rondelku odrobinę wody. Dodaj całe owoce żurawiny i 2 łyżki syropu klonowego. Gotuj 5-6 minut, mieszając od czasu do czasu, aż żurawiny zaczną pękać, puszczą sok i staną się miękkie.

  4. Ugotowaną jaglankę przełóż do naczyń, nałóż uprażone owoce i udekoruj przepołowionymi owocami świeżej żurawiny lub listkiem mięty. Podawaj na ciepło lub na zimno. Dla większej słodkości dodaj jeszcze po łyżeczce syropu klonowego.

Uwagi i porady

Możesz zastąpić napój roślinny sojowy dowolnym innym, który lubisz, lub zwykłym.
Syrop klonowy możesz zastąpić innym słodzidłem - w wersji niewegańskiej także miodem,
Żurawinę możesz zastąpić borówką brusznicą. Możesz też przygotować sos z suszonej żurawiny uprzednio namoczonej (jak rodzynki) lub mrożonej.
Zamiast jaglanki możesz przygotować owsiankę.