Drukuj
Kokosowy pudding z tapioki z karmelizowanymi gruszkami

Kokosowy pudding z tapioki z karmelizowanymi gruszkami

delikatny deser z tapioki z mleczkiem kokosowym i owocami

Kategoria Deser
Kuchnia wegańska, wegetariańska
Przygotowanie 5 minutes
Gotowanie 20 minutes
W sumie 25 minutes
Porcji 4 porcje
Autor JestPysznie.pl

Składniki

  • 80 g tapioki
  • 1 puszka mleczka kokosowego 400 ml (użyłam wersji light)
  • 1 duża gruszka
  • 1 garść różowych winogron
  • 1 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki syropu klonowego lub cukru

Sposób przygotowania

  1. W średnim garnku zagotuj mleczko kokosowe, dodaj cukier. Dodaj przepłukaną tapiokę i często mieszając gotuj ok. 20 minut aż tapioka zrobi się przezroczysta i miękka.

  2. Gruszkę pokrój w kostkę lub plasterki.

  3. Rozgrzej na patelni lub w rondelku syrop klonowy i 50 ml wody. Zagotuj. Dodaj gruszki i gotuj 2-3 minuty, mieszając, aż gruszki zmiękną.

  4. Podawaj lekko wystudzone lub na zimno.

Uwagi i porady

Tapioka mocno zwiększa swoją objętość, niech nie zmyli cię mała wizualnie ilość suchej tapioki.
Pamiętaj o mieszkaniu - tapioka pęcznieje i skleja się - mieszałam delikatnie trzepaczką do jajek.