Drukuj
Zupa z soczewicy z ziemniakami na boczku

Zupa soczewicowa z ziemniakami na boczku

gęsta, pożywna zupa z soczewicą, ziemniakami i wędzonym boczkiem

Kategoria Zupa
Kuchnia polska
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 30 minutes
W sumie 40 minutes
Porcji 1 gar
Autor JestPysznie.pl

Składniki

  • 1,5 l bulionu warzywnego lub mięsno-warzywnego
  • 4 duże ziemniaki
  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 130 g wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki do podania

Sposób przygotowania

  1. Pokrój drobno boczek, posiekaj cebulę. Ziemniaki obierz i pokrój w średnią kostkę.

  2. Na dnie garnka rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj cebulę i boczek, podsmażaj chwilę mieszając, aż boczek zacznie się rumienić. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj.

  3. Dodaj bulion i zagotuj.

  4. Dodaj obrane i pokrojone ziemniaki, wsyp soczewicę i dodaj przecier pomidorowy. Dorzuć 2-3 liście laurowe i 3-4 ziarenka ziela angielskiego.

  5. Gotuj na małym ogniu około 30 minut, aż ziemniaki i soczewica będą miękkie. Posól i popierz do smaku.

  6. Podawaj z natką pietruszki.