Drukuj
Owsianka z chia, żurawiną, orzechami laskowymi

Owsianka z chia, żurawiną i orzechami laskowymi

zdrowa i pożywna owsianka na mleku roślinnym z żurawiną, nasionami chia i orzechami

Kategoria Śniadanie
Kuchnia wegańska, wegetariańska
Przygotowanie 10 minutes
W sumie 10 minutes
Porcji 1 porcja
Autor JestPysznie.pl

Składniki

  • 4-5 łyżek płatków owsianych górskich lub błyskawicznych
  • 1 łyżka nasion chia
  • 200 ml "mleka" owsianego lub innego
  • 1 garść owoców żurawiny świeżych, mrożonych lub suszonych
  • 1 łyżka syropu klonowego lub innego np. cukru
  • 4 orzechy laskowe

Sposób przygotowania

  1. W rondelku wymieszaj płatki owsiane z nasionami chia. Zalej napojem roślinnym np. owsianym, dodaj poprzekrawane na pół lub całe owoce żurawiny i syrop klonowy. Zagotuj na średnim ogniu.

  2. Gotuj na małym ogniu, mieszając, przez około 10 minut aż płatki będą miękkie i zaczną się rozgotowywać.

  3. Podawaj posypane pokruszonymi lub pokrojonymi orzechami laskowymi i udekorowane np. połówkami świeżych żurawin. Pyszne na ciepło i na zimno.

Uwagi i porady

Nasiona chia możesz zastąpić siemieniem lnianym, a orzechy dowolnymi ulubionymi.
Płatki błyskawiczne wystarczy połączyć z nasionami i owocami, zalać gorącym mlekiem, napojem roślinnym lub wodą i zostawić do napęcznienia.