Drukuj
Chleb żytnio-pszenny na zakwasie

Prosty chleb żytnio-pszenny na zakwasie

prosty przepis na chleb na zakwasie bez wyrabiania

Kategoria Pieczywo, Wypieki
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 45 minutes
Wyrastanie 5 hours
W sumie 6 hours
Porcji 1 bochenek
Autor JestPysznie.pl

Składniki

  • 3-4 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
  • 350 g mąki żytniej jasnej typ 720 lub 960
  • 130 g mąki pszennej np. typ 550, 650 lub 750
  • 350 g letniej wody
  • ½ łyżeczki suszonych drożdży (można pominąć)
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka otrębów żytnich (opcjonalnie)
  • olej i otręby do wysypania formy

Sposób przygotowania

  1. Do dużej miski (lub misy robota kuchennego) wsyp obie mąki, sól, otręby i drożdże. Wymieszaj.

  2. Dodaj wodę i mieszaj łyżką lub łopatką przez ok 10 minut, aż wszystkie składniki połączą się na jednolite, gęste i lepkie ciasto. Ciasto będzie się rwało i tak właśnie powinno być.

    W robocie kuchennym miksuj kilka minut końcówką z mieszadłem.

  3. Odstaw przykryte lnianą lub bawełnianą ściereczką na 2-3 godziny w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu. Powinno podwoić swoją objętość.

  4. Keksówkę wysmaruj olejem i wysyp otrębami dno i ścianki (lub zwykłą bułką tartą). Używam drobnych otrębów żytnich.

  5. Przełóż ciasto do formy, wyrównaj i dociśnij lekko wilgotnymi dłońmi. Wierzch obsyp mąką lub otrębami. Nakryj ponownie ściereczką i odłóż ponownie do wyrastania na 1-2 godziny, aż chleb wyrośnie do brzegów formy (lub nieco ponad).

  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 230°C przez 10 minut. Zmniejsz temperaturę do 210°C i piecz następne 35 minut.

  7. Chleb jest upieczony, kiedy postukany od spodu wydaje głuchy odgłos. W razie potrzeby dopiekaj jeszcze kilka minut bez foremki.

  8. Studź na kratce, krój dopiero po całkowitym wystygnięciu - najlepiej następnego dnia.

Uwagi i porady

Przepis powstał na bazie tego wpisu
Do chleba niekiedy dodaję garść siemienia lnianego.
Aktyny zakwas to taki, który został dokarmiony 8-24 godzin wcześniej.
Czas wyrastania chleba zależy od wielu czynników - siły zakwasu, temperatury, jakości mąki itp., i może się nawet znacznie różnić od podanych przedziałów. Pracę słabego zakwasu można wzmocnić przez dodanie odrobiny drożdży, jeśli jednak pozostaje słaby od dawna, może warto rozważyć np. zmianę mąki na lepszą jakościowo.