Drukuj
Naleśniki wegańskie bez jajek

Naleśniki bez jajek i mleka

prosty przepis na wegańskie naleśniki bez dodatku jajek i mleka

Kategoria Dania wegetariańskie, Śniadanie
Kuchnia polska, wegańska, wegetariańska
Przygotowanie 35 minutes
Gotowanie 20 minutes
W sumie 55 minutes
Porcji 10 naleśników
Autor JestPysznie.pl

Składniki

  • 300 g mąki pszennej np. typ 550 lub 650
  • 400 ml "mleka" roślinnego np. owsianego
  • ¾ szklanki wody
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • 1 szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. W misce umieść odmierzoną mąkę, dodaj napój roślinny, olej i szczyptę soli. Za pomocą trzepaczki wymieszaj na gładkie, lejące się ciasto bez grudek. Jeśli będzie za gęste dodaj wody, jeśli za rzadkie - dodatkową łyżkę mąki.

  2. Odstaw wymieszane ciasto na około 20-30 minut. Mąka i zawarty w niej gluten sprawią, że ciasto lepiej się zwiąże.

  3. Łyżką wazową nalewaj porcje ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię, rozlewając je równomiernie. Smaż 1-2 minuty z obu stron na lekko rumiany kolor.

  4. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Uwagi i porady

Możesz użyć zwykłego mleka.
"Mleko" owsiane jest dość słodkie, nie potrzeba dosładzać ciasta cukrem. Możesz użyć niesłodzonego napoju sojowego, jeśli chcesz ograniczyć słodki smak naleśników.