domowe naleśniki z farszem owocowym z jabłek i śliwek z dodatkiem żurawiny
W misce umieść odmierzoną mąkę, dodaj napój roślinny, olej i szczyptę soli. Za pomocą trzepaczki wymieszaj na gładkie, lejące się ciasto bez grudek. Jeśli będzie za gęste dodaj wody, jeśli za rzadkie - dodatkową łyżkę mąki.
Odstaw wymieszane ciasto na około 20-30 minut. Mąka i zawarty w niej gluten sprawią, że ciasto lepiej się zwiąże.
Łyżką wazową nalewaj porcje ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię, rozlewając je równomiernie. Smaż 1-2 minuty z obu stron na lekko rumiany kolor.
Obrane jabłko i śliwki pokrój w kostkę. Dodaj żurawinę i posyp cukrem. Odstaw na kilka minut.
W rondelku rozgrzej wodę i dodaj owoce.
Mieszając podsmażaj ok. 10 minut na małym ogniu, aż jabłka zaczną się rozpadać.
Nakładaj farsz na naleśniki i złóż w trójkąty. Na wierzch nałóż po łyżce jogurtu i udekoruj poprzekrawanymi żurawinami i np. listkami mięty.
Takie same naleśniki możesz przygotować korzystając z tradycyjnego mleka i jogurtu naturalnego.
Wykorzystuj owoce, które akurat masz w domu.