Drukuj
Naleśniki z prażonymi jabłkami, śliwkami i żurawiną

Naleśniki z prażonymi jabłkami, śliwkami i żurawiną

domowe naleśniki z farszem owocowym z jabłek i śliwek z dodatkiem żurawiny

Kategoria Dania wegetariańskie, Deser, Śniadanie
Kuchnia polska, wegańska, wegetariańska
Przygotowanie 35 minutes
Gotowanie 20 minutes
W sumie 55 minutes
Porcji 4 porcje
Autor JestPysznie.pl

Składniki

Ciasto na naleśniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 400 ml "mleka" roślinnego np. owsianego
  • ¾ szklanki wody
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • 1 szczypta soli

Farsz do naleśników

  • 1 duże jabłko
  • 6-7 śliwek
  • 1 garść żurawiny świeżej lub suszonej
  • 2 łyżeczki cukru
  • ¼ szklanki wody
  • 1 kubeczek vegangurtu kokosowego lub np. mleczka kokosowego

Sposób przygotowania

Naleśniki

  1. W misce umieść odmierzoną mąkę, dodaj napój roślinny, olej i szczyptę soli. Za pomocą trzepaczki wymieszaj na gładkie, lejące się ciasto bez grudek. Jeśli będzie za gęste dodaj wody, jeśli za rzadkie - dodatkową łyżkę mąki.

  2. Odstaw wymieszane ciasto na około 20-30 minut. Mąka i zawarty w niej gluten sprawią, że ciasto lepiej się zwiąże.

  3. Łyżką wazową nalewaj porcje ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię, rozlewając je równomiernie. Smaż 1-2 minuty z obu stron na lekko rumiany kolor.

Owoce do naleśników

  1. Obrane jabłko i śliwki pokrój w kostkę. Dodaj żurawinę i posyp cukrem. Odstaw na kilka minut.

  2. W rondelku rozgrzej wodę i dodaj owoce.

  3. Mieszając podsmażaj ok. 10 minut na małym ogniu, aż jabłka zaczną się rozpadać.

Jak podać

  1. Nakładaj farsz na naleśniki i złóż w trójkąty. Na wierzch nałóż po łyżce jogurtu i udekoruj poprzekrawanymi żurawinami i np. listkami mięty.

Uwagi i porady

Takie same naleśniki możesz przygotować korzystając z tradycyjnego mleka i jogurtu naturalnego.
Wykorzystuj owoce, które akurat masz w domu.