Drukuj
Hummus klasyczny

Hummus klasyczny

pasta z gotowanej ciecierzycy z sezamową pastą tahini

Kategoria Dania wegetariańskie, Dipy, Przystawka
Kuchnia środkowowschodnia, wegetariańska
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 1 hour
W sumie 1 hour 10 minutes
Porcji 1 talerz
Autor JestPysznie.pl

Składniki

  • 100-120 g suchej ciecierzycy
  • 5 łyżek pasty sezamowej tahini naturalnej
  • oliwa
  • zimna woda
  • sól
  • natka pietruszki do przybrania

Sposób przygotowania

  1. Ciecierzycę nastaw do namoczenia dzień wcześniej.

  2. Namoczone ziarna ciecierzycy wsyp do garnka, zalej wodą, tak by sięgała 3-4 cm ponad ziarna, dodaj ½ łyżeczki soli. Gotuj do miękkości przez około 60 minut. Ciecierzyca musi być bardzo miękka, dająca się zgnieść w palcach. Odstaw do lekkiego wystudzenia.

  3. Do przestudzonej ciecierzycy dodaj 5 łyżek pasty sezamowej tahini i szczyptę soli. Miksuj blenderem na gęstą pastę.

  4. Kiedy wszystkie ziarenka będą już rozgniecione, zacznij stopniowo dodawać zimną wodę, cały czas miksując, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Użyłam ok. ⅔ szklanki wody, aby otrzymać aksamitny, lekko puszysty, nielejący się krem.

  5. Przełóż hummus do naczynia, polej 2 łyżkami oliwy extra virgin i udekoruj świeżą natką pietruszki.

  6. Podawaj z ulubionym pieczywem, tortillą, krakersami, świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki, używaj jako pasty do kanapek lub dodatek do grillowanych mięs.

Uwagi i porady

Hummus przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 3-4 dni.
Pasta tahini ma mocno sezamowy aromat, który nie każdy lubi - możesz zacząć od mniejszej ilości tahini i dodawać je stopniowo. Ważne, aby użyć niesłodzonej, naturalnej tahiny.
Z powodzeniem używam hummusu jako smarowidło do kanapek, zastępując masło. Świetnie smakuje z różnymi gatunkami żółtego sera, szynką i wszelkimi warzywami.
Polecam użyć blendera ręcznego - z doniesień internetu wynika, że kielichowy nie poradzi sobie z rozgniataniem ciecierzycy. W początkowej fazie pasta jest bardzo gęsta!
Możesz wykorzystać ciecierzycę z puszki lub słoika.