Drukuj
Kanapka z pieczonym burakiem, hummusem i rukolą

Kanapka z pieczonym burakiem, rukolą i hummusem

wegetariańska alternatywa dla tradycyjnych kanapek

Kategoria Dania wegetariańskie, kanapki, Przekąska
Gotowanie 5 minutes
W sumie 5 minutes
Porcji 2 kanapki
Autor JestPysznie.pl

Składniki

  • 2 kromki ulubionego chleba np. żytniego na zakwasie
  • 1 średni pieczony lub gotowany burak
  • 2 łyżki hummusu
  • garść świeżej rukoli lub np. roszponki
  • 1 orzech włoski

Sposób przygotowania

  1. Buraka obierz i pokrój w cienkie plastry,

  2. Kromki chleba posmaruj grubo hummusem, ułóż liście rukoli, plasterki buraka i pokruszone orzechy włoskie.

Uwagi i porady

Kanapkę z burakiem można dodatkowo skropić dressingiem balsamicznym.
Rukola ma wyraźny, charakterystyczny aromat. Możesz zastąpić ją np. roszponką.
Zamiast orzechów włoskich spróbuj także z prażonymi pestkami dyni lub słonecznika.