z pestkami dyni i sosem balsamicznym
Buraki umyj, osusz i zawiń w folię aluminiową. Piecz w 190-200°C przez około 1 godzinę.
Są gotowe, kiedy bez trudu można w nie wbić wykałaczkę.
Ocet balsamiczny, oliwę i miód, odrobinę soli i pieprzu wymieszaj dokładnie - np. energicznie potrząsając w małym słoiczku.
Ostudzone buraki obierz i pokrój w cienkie półplasterki. Cebulę pokrój w cienkie pióra.
Wyłóż na talerze rukolę, ułóż pokrojone buraki, cebulę i pokruszony w palcach ser feta. Posyp pestkami dyni i skrop dressingiem z octu balsamicznego.
Rukolę możesz zamienić na roszponkę, która ma łagodny smak.
Buraki możesz ugotować na parze.
Sos winegret możesz przygotować w większej ilości, przechowywać w lodówce i używać do innych sałatek. Jeśli nie masz octu balsamicznego, możesz wykorzystać ocet jabłkowy, winny lub sok z cytryny.