Drukuj
Sałatka z pieczonym burakiem, rukolą i serem feta

Sałatka z pieczonym burakiem, rukolą i serem feta

z pestkami dyni i sosem balsamicznym

Kategoria Dania wegetariańskie, Lunche, Sałatki i surówki
Przygotowanie 5 minutes
Gotowanie 1 hour
W sumie 1 hour 5 minutes
Porcji 2 porcje
Autor JestPysznie.pl

Składniki

Sałatka

  • 2 małe upieczone buraki
  • 80 g sera feta
  • 2 garście rukoli
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 łyżki balsamicznego winegretu
  • 1 łyżka pestek dyni

Balsamiczny winegret

  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy extra virgin
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Pieczone buraki

  1. Buraki umyj, osusz i zawiń w folię aluminiową. Piecz w 190-200°C przez około 1 godzinę.

    Są gotowe, kiedy bez trudu można w nie wbić wykałaczkę.

Balsamiczny winegret

  1. Ocet balsamiczny, oliwę i miód, odrobinę soli i pieprzu wymieszaj dokładnie - np. energicznie potrząsając w małym słoiczku.

Sałatka

  1. Ostudzone buraki obierz i pokrój w cienkie półplasterki. Cebulę pokrój w cienkie pióra.

  2. Wyłóż na talerze rukolę, ułóż pokrojone buraki, cebulę i pokruszony w palcach ser feta. Posyp pestkami dyni i skrop dressingiem z octu balsamicznego.

Uwagi i porady

Rukolę możesz zamienić na roszponkę, która ma łagodny smak.
Buraki możesz ugotować na parze.
Sos winegret możesz przygotować w większej ilości, przechowywać w lodówce i używać do innych sałatek. Jeśli nie masz octu balsamicznego, możesz wykorzystać ocet jabłkowy, winny lub sok z cytryny.