Drukuj
Barszcz czerwony z pieczonych buraków

Barszcz czerwony z pieczonych buraków

tradycyjny barszcz czerwony idealny na święta i inne okazje

Kategoria Dania wegetariańskie, Zupa
Kuchnia polska, tradycyjna
Przygotowanie 2 hours 30 minutes
Gotowanie 20 minutes
Porcji 1 garnek
Autor JestPysznie.pl

Składniki

Na wywar

  • 5-6 marchewek
  • ½ dużego korzenia selera
  • 2-3 korzenie pietruszki
  • 1-2 cebule z łupiną
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4-5 suszonych grzybów
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 5-6 liści laurowych
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 7-8 ziaren czarnego pieprzu
  • 3 l wody
  • 3-4 łyżki oliwy
  • sól do smaku

Barszcz czerwony

  • kg czerwonych buraków
  • 2 łyżki majeranku suszonego
  • 2-3 liście laurowe
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 4-5 łyżek octu balsamicznego lub np. jabłkowego

Sposób przygotowania

Wywar na barszcz

  1. Cebulę opal nad palnikiem lub zrumień połówki na suchej patelni, aż zbrązowieją i zaczną intensywnie pachnieć.

  2. Pozostałe warzywa umyj, obierz i umieść w dużym garnku. Dodaj cebulę, czosnek w łupinach, suszone grzyby, oliwę i wszystkie przyprawy poza solą.

  3. Zalej zimną wodą, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez 2 - 2½ godziny pod przykryciem. Uzupełnij wodę, która wyparuje. Na ostatnie kilka minut dodaj nać pietruszki i posól lekko do smaku.

Buraki

  1. W międzyczasie umyj buraki, zawiń w folię aluminiową i piecz przez 60-75 minut (lub dłużej jeśli buraki są duże) w temperaturze 190-200°C.

  2. Buraki są gotowe, jeśli da się w nie wbić wykałaczkę.

  3. Zostaw do wystudzenia, następnie obierz i pokrój w słupki.

Barszcz czerwony

  1. Przecedź przygotowany wcześniej wywar i dodaj do niego pokrojone buraki.

  2. Dopraw majerankiem, dodaj czosnek w łupinach, liście laurowe i ziele angielskie. Jeśli trzeba, lekko posól i popieprz.

  3. Gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut, ale nie pozwól się zagotować. Gdy zawrze, zacznie się odbarwiać.

  4. Zestaw z ognia i dopraw octem.

  5. Odstaw na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Najsmaczniejszy jest następnego dnia.

  6. Podawaj gorący, ale nie pozwól mu zawrzeć podczas podgrzewania, by nie stracił kolor.

Uwagi i porady

Uwaga: ilość octu można regulować wedle uznania - zacznij od 2-3 łyżek, wymieszaj i spróbuj. Doprawiaj dalej w razie potrzeby, pamiętając, że zupa jeszcze się przegryzie i wzmocni swój smak, kiedy buraki oddadzą swój smak i aromat.