Drukuj
Domowy hummus z kminem rzymskim

Domowy hummus z kminem rzymskim

pasta z gotowanej ciecierzycy z kuminem

Kategoria Dipy, Kuchnia wegetariańska, Przekąska, Przystawka
Kuchnia środkowowschodnia, wegańska, wegetariańska
Przygotowanie 1 hour
Gotowanie 15 minutes
W sumie 1 hour 15 minutes
Porcji 1 duża porcja
Autor JestPysznie.pl

Składniki

  • 100 g suchej ciecierzycy
  • 3 łyżki pasty sezamowej tahini naturalnej
  • 1-1½ łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
  • oliwa
  • zimna woda
  • sól
  • ½ ząbka czosnku
  • ½ cm papryczki chili
  • 1 łyżka natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Dzień wcześniej zostaw ciecierzycę do namoczenia - najlepiej na całą noc.

  2. Namoczoną ciecierzycę przełóż do garnka, zalej świeżą wodą tak, by woda była 3-4 cm powyżej ziaren. Dodaj pół łyżeczki soli i gotuj około 60 minut do miękkości. Ugotowane ziarenka powinny dać się łatwo rozgnieść palcami. Odsącz z reszty wody i zostaw na kilkanaście minut do ostygnięcia.

  3. Do ugotowanej i ostudzonej cieciorki dodaj 3 łyżki pasty sezamowej tahini i 2 łyżki oliwy. Ręcznym blenderem miksuj ciecierzycę - pasta będzie bardzo gęsta, chodzi o rozgniecenie ziarenek.

  4. Stopniowo dodawaj zimną wodę, cały czas miksując, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Użyłam ok. ⅔ szklanki wody, aby otrzymać aksamitny, lekko puszysty, nielejący się krem, ale możesz użyć więcej, jeśli chcesz, żeby hummus był rzadszy.

  5. Podczas miksowania hummusu z wodą również stopniowo dodawaj mielony kmin rzymski i próbuj. Kmin rzymski ma bardzo charakterystyczny i wyrazisty smak. Lubię mocno doprawione dania, ale jeśli wolisz łagodniejsze smaki moderuj ilość przyprawy i dodawaj ją małymi porcjami, do osiągnięcia odpowiadającego ci smaku.

  6. Czosnek przeciśnij przez praskę, posiekaj drobno kawałeczek papryczki chili, wymieszaj z dwoma łyżkami oliwy i natką pietruszki. Przełóż hummus do naczynia i polej przygotowanym sosem.

  7. Podawaj z podpłomykami, plackami tortilli lub dowolnym ulubionym pieczywem, świeżymi warzywami, serami, wędlinami i grillowanym mięsem. Hummus świetnie pasuje do wielu różnych dań. Znajdź swoje ulubione połączenie!

Uwagi i porady

Hummus możesz trzymać w lodówce przez 3-4 dni.
Możesz użyć ciecierzycy ze słoika lub puszki.