Ziemniaczana zupa krem z grzankami czosnkowymi i fetą

Ten wpis jest wyjątkowy, bo dotyczy czegoś, co wcześniej w zasadzie się nie zdarzyło. Zupy nie należą do moich ulubionych dań, w mojej kuchni regularnie pojawia się tylko rosół i moja ukochana zalewajka. Kto wie, może z czasem ten jedyny w swoim rodzaju przypadek, kiedy ugotowałam inną zupę, stanie się początkiem nowego rozdziału w mojej kuchni?

Jak będzie, czas pokaże, ale muszę przyznać, że ten całkiem spontaniczny pomysł, by ugotować zupę krem z ziemniaka, pachnącą rozmarynem i czosnkiem, gęstą i sycącą, okazał się być całkiem udany. Zwłaszcza, że był to debiut.

Prawdę powiedziawszy, chyba nie mogłam sobie wymyślić prostszej zupy… Jest błyskawiczna i jeśli ma się zamrożony w porcjach domowy bulion w prosty sposób można niewielkim nakładem czasu i pracy przygotować ją zarówno w małej, jak i większej ilości.

Ten wpis dedykuję mojej mamie, która uwielbia zupy. I chociaż nie nauczyła mnie ich jeść, to wierzę, że jest jeszcze dla mnie nadzieja. 🙂

055 Zupa krem z ziemniaka z czosnkowymi grzankami i feta V1

Zupa krem z ziemniaków z rozmarynem
podawana z grzankami czosnkowymi i fetą
składniki na dwie, sycące porcje

  • ok. 1 litra bulionu warzywnego lub warzywno-drobiowego
  • 5-7 średnich ziemniaków
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1-2 gałązki świeżego rozmarynu
  • plaster sera feta
  • olej rzepekowy lub oliwa
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, słodka papryka, chili
  • pół pszennej bułki
  • oliwa
  • ząbek czosnku

Posiekaj cebulę i czosnek – nie musi być przesadnie drobno, bo zupa będzie miksowana na krem. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego i dodaj do niego łyżkę masła, zeszklij cebulę, dodaj czosnek i chwilę podsmażaj. Dodaj ziemniaki, gałązkę świeżego rozmarynu, zalej bulionem, dodaj trochę świeżo zmielonego pieprzu, porządną szczyptę słodkiej papryki i odrobinę ostrej. Gotuj do miękkości.
Gdy ziemniaki już będą miękkie, zdejmij zupę z gazu, wyjmij rozmaryn i za pomocą blendera zmiksuj na gładki krem. Zagotuj, cały czas mieszając i posól do smaku.
Bułkę pokrój na kromki i skrop z obu stron oliwą. Układaj je na rozgrzanej patelni i podpiekaj z obu stron, a potem natrzyj ząbkiem czosnku i pokrój w kostkę.
Zupę podawaj gorącą, z porządną porcją grzanek i pokruszonym serem feta.

Grzanki namiękną lekko, jeszcze bardziej zagęszczając krem, a te z wierzchu pozostaną pysznie chrupiące. Feta z kolei rozpuści się delikatnie pod wpływem ciepła. Jest gęsto, sycąco i rozgrzewająco, zwłaszcza gdy dodasz nieco chili, a jednocześnie aromat rozmarynu i fety przywodzi lekko na myśl rozkoszne, śródziemnomorskie klimaty… jak jesienne wspomnienie lata.
Jeśli masz ochotę na więcej mocnych smaków, zamiast fety dodaj podsmażony na chrupko boczek albo pikantną kiełbasę chorizo.

Ta zupa krem z ziemniaka nie jest może szczytem wykwintności, ale jestem przekonana, że jeszcze nie raz zagości na moim talerzu, zwłaszcza teraz, kiedy jesień niepodzielnie panuje za oknami.

055 Zupa krem z ziemniaka z czosnkowymi grzankami i feta V2

9 komentarzy

  1. aż ślinka cieknie, szczególnie na myśl o tych chrupiących grzankach 🙂

  2. Pingback: Kapuśniak z kiszonej kapusty | Jest Pysznie!

  3. Zupa wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam 🙂

  4. ooo chorizo na pewno by pasowało 😉 !

  5. Sezon na jesienno- zimowe zupy uważam za otwarty 🙂
    Wspaniały debiut! 🙂

  6. 🙂 jestem z Ciebie duuumna ! Dobry początek, jutro ją wypróbuje

Masz ochotę? A może zjadłeś i ci smakowało? Daj mi o tym znać! Zostaw komentarz :)