Zupa kurkowa

Sezon na kurki zaczyna się już latem i trwa w zależności od pogody aż do października. Te pyszne grzyby zachwycają różnorodnymi możliwościami przygotowania, a ich delikatny, lecz charakterystyczny smak pobudza zmysły. Tym razem proponuję pyszną, delikatną zupę z kurek, która odpędzi pierwsze jesienne chłody i początki złych jesiennych humorów. Jak zwykle szybka i banalnie prosta w przygotowaniu, a przy tym pyszna.

Skocz do przepisu

Kurki są proste obsłudze i zawsze zarówno cieszą moje oczy, jak spełniają swoją rolę jako przysmak. Co rok czekam na te żółciutkie cudeńka i staram się wyczarowywać z nich nowe pyszności. Warto, bo kurki są wszechstronne i lubią uświetniać talerze swoją obecności, czyniąc z najprostszych dań prawdziwe rarytasy. No bo czy może być coś prostszego niż zupa kurkowa? Porcja grzybów, bulion i ziemniaki – tylko tyle i aż tyle! To propozycja, która będzie prawdziwą gwiazdą na kolacji z rodziną lub przyjaciółmi i nie tylko. Nie trzeba specjalnej okazji, żeby zaserwować sobie kurkową, wystarczy chęć na coś pysznego.
Jeśli lubicie kurki koniecznie spróbujcie kurkowej!

Drukuj
Zupa kurkowa
Przygotowanie
10 mins
Gotowanie
25 mins
W sumie
35 mins
 

Delikatna, lekko pieprzna zupa z kurkami z dodatkiem ziemniaków.

Kategoria: Dania z grzybami, Zupa
Kuchnia: polska
Porcje dla: 4 osób
Autor: JestPysznie.pl
Składniki
  • 300 g kurek
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 4 ziemniaki średnie
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka tymianku świeżego
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
  1. Kurki oczyść - do miski wlej zimą wodę, dodaj łyżkę soli, wsyp kurki. Zamieszaj - większość zabrudzeń powinna się odlepić. Odcedź grzyby, osusz na papierowym ręczniku. Pozostałe zabrudzenia oczyść palcami i za pomocą nożyka,

  2. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Ziemniaki obierz i pokrój w niedużą kostkę.

  3. W garnku rozgrzej łyżkę masła, zeszklij cebulę i czosnek - 1-2 minuty.

  4. Dodaj kurki, podsmażaj ok. 5 minut aż grzyby lekko zmiękną.

  5. Dodaj ziemniaki i bulion, tymianek. Lekko posól.

  6. Gotuj na małym ogniu ok. 15-20 minut pod przykryciem do miękkości ziemniaków. Na koniec dopraw pieprzem.

Uwagi i porady

Pamiętaj, że wszystkie grzyby są ciężkostrawne. Chociaż zupa jest delikatna, grzybów nie powinno się podawać dzieciom, osobom w podeszłym wieku ani osobom z chorobami układu pokarmowego.

 

Jeden komentarz

  1. jaka delikatna, pycha!

Masz ochotę? A może zjadłeś i ci smakowało? Daj mi o tym znać! Zostaw komentarz :)