Zupa pomidorowa z pulpecikami

Zupy to zasadniczo nie moja bajka – tak już mam. Skąd dokładnie mi się to wzięło? Nie mogę jednoznacznie stwierdzić, nie zmienia to jednak faktu, że te które jadam stanowią naprawdę wyjątki potwierdzające regułę. I jeszcze jakiś czas temu nie pomyślałabym, że w moim kuchennym repertuarze na stałe zagości zupa pomidorowa… Jednak gotowanie dla kogoś to przecież zupełnie inna para kaloszy.

065 Pomidorowa z pulpecikami V1

Chcąc nie chcąc, zupa pomidorowa na stałe weszła do mojego menu i gotuję ją z radością, bo wiem, że ucieszy podniebienie o wiele ważniejsze niż to moje. Poza tym robiona po mojemu – mocno pomidorowa, gęsta, sycąca, pełna aromatu świeżych ziół i gotowana na bazie pysznego, domowego rosołu – jest na prawdę dobra i z całą pewnością stanowi mój osobisty numer jeden wśród pomidorówek. I Jego również. 🙂

Świetnie smakuje zarówno z makaronem, jak i ryżem czy chrupiącymi czosnkowymi grzaneczkami. Możesz podać ją z mięsem, które zostało z rosołu, lub tak jak ja –  z małymi drobiowymi pulpecikami. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a są naprawdę pysznym uzupełnieniem talerza, które sprawia, że pomidorówka jest sama w sobie daniem głównym!

065 Pomidorowa z pulpecikami V2

Zupa pomidorowa z pulpecikami

Zupa

  • 700-800 ml bulionu, np. warzywno-drobiowego
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 300-350 ml przecieru pomidorowego
  • 1 mała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1-2 gałązki bazylii
  • kilka gałązek tymianku
  • 1-2 gałązki lubczyku
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • ziele angielskie i liść laurowy
  • sól, pieprz, cukier

Pulpeciki

  • 200-250 gramów mielonego mięsa z indyka
  • 1 mała cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • łyżeczka listków tymianku
  • sól, pieprz

Zacznij od mięsa – posiekaj bardzo drobno cebulkę, natkę pietruszki i listki tymianku, a następnie wmieszaj w mięso wraz z odrobiną soli i świeżo zmielonego pieprzu. Odstaw je na 10-15 minut.
Drugą cebulę i obrane ząbki czosnku pokrój w kostkę, nie musi być drobno, bo zupę i tak trzeba zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. W średnim garnku rozgrzej nieco oliwy i zeszklij na niej cebulkę i czosnek, dodaj koncentrat pomidorowy, rosół oraz przecier, dodaj 3-4 kuleczki ziela angielskiego i tyle samo liści laurowych. Pozwól zupie zagotować się na średnim ogniu, dodaj gałązki świeżych ziół i gotuj jeszcze przez kilka minut. Następnie zdejmij garnek z ognia, wyłów liście laurowe, ziele angielskie i zioła. Blenderem zmiksuj resztę zupy na gładko lub przetrzyj ją przez sito. Przelej z powrotem do garnka, w którym się gotowała i wstaw na niewielki ogień, by ponownie się zagotowała. Na sam koniec posól ją, popieprz i dodaj 1-2 łyżki stołowe cukru.
W międzyczasie przygotuj pulpeciki. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Niewielkie ilości mięsa formuj w kuleczki i podsmażaj około 2 minuty, następnie wrzuć do przetartej już zupy i gotuj jeszcze 5-6 minut.
Podawaj z makaronem lub ryżem, udekorowane dowolnym zielskiem.

Tę samą zupę możesz przygotować także z pomidorów w puszce. Zamiast świeżych ziół możesz użyć suszonych, ja uwielbiam jednak dodawać je wprost z doniczek, w których cały rok pomieszkują na moim kuchennym oknie. Pamiętaj, że suszone zioła musisz dodać na początku gotowania, ponieważ potrzebują o wiele więcej czasu, by uwolnić swoje aromaty. Świeże zioła dodawaj w końcowej fazie. W tym przypadku nie musisz dodawać samych listków, wrzuć całe gałązki wraz z łodyżkami.
Pomidorówkę gotuję na porządnym, długo warzonym rosole drobiowo-warzywnym. Gotuję go zawsze cały duży garnek, a potem zamrażam w porcjach po około 700-800 ml. Dzięki temu zawsze jest pod ręką, niezależnie od tego, czy nachodzi cię nagła ochota na rosół, dowolną zupę na jego bazie czy inne danie, w którym jest potrzebny – np. risotto.
Oczywiście, jeśli brak ci czasu, możesz użyć kostki rosołowej, jednak pomidorówka o smaku glutaminianu sodu pozostawia sobie wiele do życzenia.

065 Pomidorowa z pulpecikami V3

 

7 komentarzy

  1. Cukier do pomidorowej? Zdarzalo mi sie dodac miod do sosu pomidorowego, ale cukier? Niezle. W sumie zalezy od przecieru/pomidorkow 🙂 Wyglada pieknie, na pewno skorzystam z przepisu na pulpeciki 🙂

    • Hej Ania 😉 pomidory mają to do siebie, że są kwaśne – dodając cukier złagodzisz nieco ich smak, a zupa czy pomidorowy sos będą bardziej harmonijne. Choć oczywiście co kto lubi – doprawiaj zawsze według swojego smaku. 😉

      Pozdrowienia!

  2. RZECZYWIŚCIE JEST PYSZNIE 😉 I POŻYWNIE. UWIELBIAM POMIDOROWĄ POD KAŻDĄ POSTACIĄ ;POLECAM MOJĄ Z NALEŚNIKOWYMI ŚLIMACZKAMI;) POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/03/klasyczna-zupa-pomidorowa-ze-slimaczkami.html

  3. Koncentrat? Przecież to sama chemia 🙂

    • Moja Droga 🙂 rozumiem, że to miał być złośliwy komentarz. Warto wiedzieć, że przetwory pomidorowe, takie jak przeciery, koncencentraty, a także ketchupy, o ile są dobrej jakości, są akurat bardzo dobrym gotowym półproduktem. Przetworzone pomidory mają dużą zawartość likopenu, znacznie większą od świeżych pomidorów. Gdybyś sprawdziła skład wielu z dostępnych koncentratów na naszym rynku, wiedziałabyś także, że koncentraty pomidorowe składają się zwykle z pomidorów bez żadnych dodatków, konserwantów etc. Są tylko pasteryzowane i to nadaje im trwałości, która sprawia, że producenci nie dodają do nich nic więcej.
      Jestem świadomą konsumentką, czytam etykiety. Wiem co kupuję.
      Pozdrawiam ciepło!

  4. Pychotka dziś na obiadek pozdrawiam

Masz ochotę? A może zjadłeś i ci smakowało? Daj mi o tym znać! Zostaw komentarz :)