Zupa soczewicowa z ziemniakami na boczku

Zupa soczewicowa to jedna z moich ulubionych zup. Gęsta, sycąca – idealna na jesienne i zimowe dni. Jest po prostu świetna i gości na naszym stole regularnie. Dodatek wędzonego boczku nadaje jej charakterystycznego aromatu wędzonki, który świetnie komponuje się z soczewicą i ziemniakami, sprawiając, że zupa jest jeszcze lepsza.

 Skocz do przepisu

Zupa soczewicowa z ziemniakami na boczku

Kiedy za oknami jesień i zima, nic tak nie karmi ducha i ciała, jak coś pysznego do zjedzenia. Micha parującej zupy soczewicowej z ziemniakami o tej porze roku pojawia się na moim stole przynajmniej kilka razy w różnych wariantach. Ta wersja z dodatkiem wędzonego boczku jest chyba moja ulubiona. To taka zupa, jakie lubię najbardziej –  sycąca i gęsta, rozgrzewająca zmarznięte członki.

Soczewica jest bardzo zdrowa – pełno w niej witamin z grupy B, witaminy K, cynku, potasu, magnezu i żelaza – a do tego smaczna i wszechstronna. To także źródło roślinnego. Warto sięgać po soczewicę i zrobić dla niej miejsce w swojej spiżarce. Polubiłyśmy się z soczewicą właśnie za sprawą zupy soczewicowej. Jeśli jeszcze nie czujesz się przekonany, po prostu spróbuj. Jest cudowna!

Zupa soczewicowa z ziemniakami na boczku

Zupa soczewicowa z ziemniakami na boczku
Przygotowanie
10 mins
Gotowanie
30 mins
W sumie
40 mins
 

gęsta, pożywna zupa z soczewicą, ziemniakami i wędzonym boczkiem

Kategoria: Zupa
Kuchnia: polska
Porcji: 1 gar
Autor: JestPysznie.pl
Składniki
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub mięsno-warzywnego
  • 4 duże ziemniaki
  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 130 g wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki do podania
Sposób przygotowania
  1. Pokrój drobno boczek, posiekaj cebulę. Ziemniaki obierz i pokrój w średnią kostkę.

  2. Na dnie garnka rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj cebulę i boczek, podsmażaj chwilę mieszając, aż boczek zacznie się rumienić. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj.

  3. Dodaj bulion i zagotuj.

  4. Dodaj obrane i pokrojone ziemniaki, wsyp soczewicę i dodaj przecier pomidorowy. Dorzuć 2-3 liście laurowe i 3-4 ziarenka ziela angielskiego.

  5. Gotuj na małym ogniu około 30 minut, aż ziemniaki i soczewica będą miękkie. Posól i popierz do smaku.

  6. Podawaj z natką pietruszki.

.

Zupa soczewicowa z ziemniakami na boczku

Masz ochotę? A może zjadłeś i ci smakowało? Daj mi o tym znać! Zostaw komentarz :)