Wraz z przyjściem lata za cały obiad wystarczy mi miseczka ugotowanego bobu lub fasolki szparagowej, albo kalafior i młode ziemniaczki bogato obsypane koperkiem. Jeśli jednak nie ograniczacie się do takich frykasów i szukacie lekkiej surówki, np. do pieczonego na grillu mięsa, gorąco polecam tę soczyście zieloną bombę witamin, która doskonale urozmaici każdy obiad.
Skocz do przepisu

Pełna zielonych warzyw sałatka idealna do dań z grilla.
- 1/2 główki niedużej sałaty lodowej lub rzymskiej lub 2-3 duże garście ulubionego miksu sałat
- 3-4 ogórki gruntowe lub 1 średni ogórek szklarniowy
- 1 garść kiełków rzodkiewki lub innych ulubionych
- 1/2 średniej cukinii
- 1 dojrzałe awokado
- 1/4 pęczka szczypioru
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 1 garść listków świeżej bazylii i oregano
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
-
Sałatę pokrój lub porwij i wrzuć do dużej miski, w której wygodnie będzie ci mieszać.
-
Umyj cukinię i wyszoruj ogórki (możesz je obrać). Za pomocą ostrego noża, tarki z odpowiednim ostrzem lub zwykłej obieraczki do warzyw pokrój je na cienkie listki wzdłuż ich długości lub na równie cienkie plasterki.
-
Posiekaj szczypior i porwij w palcach liście bazylii (zostaw 2-3 listki do dressingu).
-
Cebulę pokrój w cienkie piórka - jej czerwony kolor pięknie kontrastuje z zielenią pozostałych warzyw, ale możesz użyć też białej cebuli lub dymki ze szczypioru. Dodaj wszystkie pokrojone warzywa do sałaty, dorzuć kiełki i listki oregano (zostaw kilka do dressingu).
-
Awokado - obierz i i pokrój na cienkie plasterki lub słupki. Dodaj do sałatki i polej wszystko dressingiem. Wymieszaj.
-
Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, dodaj posiekane listki bazylii i oregano, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj dokładnie.
Jeśli chcesz dodaj inne zielone warzywa i ulubione zioła lub wzbogać talerz o inne kolory. Pięknie grać będzie z nimi cienko pokrojona żółta papryka lub rzodkiewka.
Awokado dodaję na samym końcu i od razu skrapiam dressingiem lub po prostu sokiem z cytryny, dzięki któremu nie ściemnieje i pozostanie soczyście zielone.
Zamiast oliwy możesz użyć innych zdrowych olejów. Nasza oliwa północy – nierafinowany olej rzepakowy jest równie zdrowy (jeśli nie zdrowszy!). Możesz dodać też odrobinę oleju lnianego, sezamowego lub z pestek dyni.
Brakuje ci czegoś chrupiącego? Upraż na suchej patelni ziarna sezamu, siemię lniane, słonecznik lub dynię – albo miks ich wszystkich – i dodaj przestudzone do warzyw.
Taka sałatka z surowych warzyw doskonale smakuje do pieczonych i grillowanych mięs.