Choć określenie kogoś burakiem nie należy ani do przejawów dobrego wychowania, ani nie świadczy najlepiej o tak nazwanej osobie, to nie da się zaprzeczyć, że buraki są super. Pyszne, wszechstronne, zdrowe – to prawdziwa kopalnia składników odżywczych. Można z nimi eksperymentować aż do granic wyobraźni, jednak nie ma to jak buraczków na ciepło do obiadu. Swojskie, pyszne buraczki są niezastąpione.
Skocz do przepisu
W burakach zawsze fascynował mnie ich niesamowity kolor. Zawdzięczają go betacyjanom – przeciwutleniaczom, które mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. To także kopalnia witamin A, C oraz witamin z grupy B, kwasu foliowego, a także potasu i wielu innych pierwiastków. Odkwaszają i detoksykują organizm, wspierają wątrobę i drogi żółciowe, ponoć mają zbawienny wpływ na wiele dolegliwości układu pokarmowego.
Jedzcie buraki jeśli jesteście na diecie – buraki są fit. Mają bardzo mało kalorii, a sporo błonnika, który zapewnia uczucie sytości i reguluje przemianę materii. Są lekkostrawne i przygotowane bez zasmażki świetnie urozmaicą także jadłospisy osób, które na diecie lekkostrawnej czy wątrobowej muszą pozostawać z przyczyn zdrowotnych.
Tarte buraczki na ciepło to klasyczna przystawka popularna w wielu polskich domach. Świetnie smakuje i perfekcyjnie komponuje się zarówno z drobiem, jak i wieprzowiną. Przygotowanie domowych, swojskich buraczków jest bardzo proste i chociaż buraki gotują się długo, to nie wymagają wiele uwagi.
Spróbujcie koniecznie z niedzielnym schabowym, pieczenią wieprzową czy wieprzowiną w sosie – nie mają sobie równych!

Tradycyjny warzywny dodatek do obiadu na ciepło. Bez zasmażki.
- 4 buraki
- sok z 1/2 cytryny
- sól i pieprz do smaku
- 1 starte jabłko
-
Umyte buraki zawiń w folię aluminiową, piecz ok. 60 minut w 190-200 stopniach.
-
Pod koniec pieczenia ostrym nożem lub widelcem sprawdź czy są miękkie, w razie potrzeby wydłuż czas pieczenia o 10-15 minut.
-
Umyte buraki umieść na tacy i paruj przez ok. 60 minut.
-
Pod koniec parowania ostrym nożem lub widelcem sprawdź czy są miękkie, w razie potrzeby wydłuż czas gotowania o 10-15 minut.
-
Nalej wody do szybkowaru zgodnie z zaleceniami producenta garnka,
-
Umyte buraki umieść na wkładce do parowania dołączonej do garnka, zamknij szybkowar i gotuj około 40 minut od wytworzenia się ciśnienia.
-
Po tym czasie zdejmij szybkowar z gazu i zostaw do samoczynnego otwarcia się garnka.
-
Przestudzone buraki obierz przy pomocy noża, zetrzyj na tarce o średnich lub małych oczkach.
-
Przełóż starte buraki do garnka, dodaj starte jabłko, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz.
-
Mieszając podgrzewaj przez ok. 5 minut, w razie potrzeby dodaj nieco więcej przypraw.
-
Podawaj gorące jako dodatek do dania głównego.
Tak przygotowane buraki są delikatne i pełne wartości odżywczych. Idealnie komponują się z różnymi rodzajami mięs i ziemniakami lub kaszą gryczaną i jęczmienną.
Jeśli nie masz możliwości przygotowania buraków w piekarniku lub na parze, możesz tradycyjnie ugotować je w wodzie, sprawi to jednak że duża część smaku, a w raz z nim witamin i mikroelementów zostanie w wodzie.