Buraczki na ciepło do obiadu

Choć określenie kogoś burakiem nie należy ani do przejawów dobrego wychowania, ani nie świadczy najlepiej o tak nazwanej osobie, to nie da się zaprzeczyć, że buraki są super. Pyszne, wszechstronne, zdrowe – to prawdziwa kopalnia składników odżywczych. Można z nimi eksperymentować aż do granic wyobraźni, jednak nie ma to jak buraczków na ciepło do obiadu. Swojskie, pyszne buraczki są niezastąpione.

Skocz do przepisu

 

W burakach zawsze fascynował mnie ich niesamowity kolor. Zawdzięczają go betacyjanom – przeciwutleniaczom, które mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. To także kopalnia witamin A, C oraz witamin z grupy B, kwasu foliowego, a także potasu i wielu innych pierwiastków. Odkwaszają i detoksykują organizm, wspierają wątrobę i drogi żółciowe, ponoć mają zbawienny wpływ na wiele dolegliwości układu pokarmowego.
Jedzcie buraki jeśli jesteście na diecie – buraki są fit. Mają bardzo mało kalorii, a sporo błonnika, który zapewnia uczucie sytości i reguluje przemianę materii. Są lekkostrawne i przygotowane bez zasmażki świetnie urozmaicą także jadłospisy osób, które na diecie lekkostrawnej czy wątrobowej muszą pozostawać z przyczyn zdrowotnych.

Tarte buraczki na ciepło to klasyczna przystawka popularna w wielu polskich domach. Świetnie smakuje i perfekcyjnie komponuje się zarówno z drobiem, jak i wieprzowiną. Przygotowanie domowych, swojskich buraczków jest bardzo proste i chociaż buraki gotują się długo, to nie wymagają wiele uwagi.
Spróbujcie koniecznie z niedzielnym schabowym, pieczenią wieprzową czy wieprzowiną w sosie – nie mają sobie równych!

 

Buraczki na ciepło
Przygotowanie
10 mins
Gotowanie
1 hr 20 mins
W sumie
1 hr 30 mins
 

Tradycyjny warzywny dodatek do obiadu na ciepło. Bez zasmażki.

Kategoria: Przystawka
Kuchnia: polska
Porcji: 4 osób
Autor: JestPysznie.pl
Składniki
  • 4 buraki
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 starte jabłko
Sposób przygotowania
Buraki z piekarnika
  1. Umyte buraki zawiń w folię aluminiową, piecz ok. 60 minut w 190-200 stopniach.

  2. Pod koniec pieczenia ostrym nożem lub widelcem sprawdź czy są miękkie, w razie potrzeby wydłuż czas pieczenia o 10-15 minut.

Buraki na parze z parowaru
  1. Umyte buraki umieść na tacy i paruj przez ok. 60 minut.

  2. Pod koniec parowania ostrym nożem lub widelcem sprawdź czy są miękkie, w razie potrzeby wydłuż czas gotowania o 10-15 minut.

Buraki na parze z szybkowaru
  1. Nalej wody do szybkowaru zgodnie z zaleceniami producenta garnka,

  2. Umyte buraki umieść na wkładce do parowania dołączonej do garnka, zamknij szybkowar i gotuj około 40 minut od wytworzenia się ciśnienia.

  3. Po tym czasie zdejmij szybkowar z gazu i zostaw do samoczynnego otwarcia się garnka. 

Buraczki na ciepło
  1. Przestudzone buraki obierz przy pomocy noża, zetrzyj na tarce o średnich lub małych oczkach.

  2. Przełóż starte buraki do garnka, dodaj starte jabłko, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz.

  3. Mieszając podgrzewaj przez ok. 5 minut, w razie potrzeby dodaj nieco więcej przypraw.

  4. Podawaj gorące jako dodatek do dania głównego.

Uwagi i porady

Tak przygotowane buraki są delikatne i pełne wartości odżywczych. Idealnie komponują się z różnymi rodzajami mięs i ziemniakami lub kaszą gryczaną i jęczmienną.
Jeśli nie masz możliwości przygotowania buraków w piekarniku lub na parze, możesz tradycyjnie ugotować je w wodzie, sprawi to jednak że duża część smaku, a w raz z nim witamin i mikroelementów zostanie w wodzie.

 


Zobacz też...

%d bloggers like this: