Buraczki na ciepło do obiadu

Buraczki na ciepło to klasyczne, zdrowe i smaczne danie, które doskonale komponuje się z różnymi rodzajami mięs i ziemniakami. Przygotowanie ich jest proste, a smak można dostosować do swoich upodobań dzięki różnym wariantom tego dania. Poniżej znajdziesz kilka propozycji przepisów na buraczki na ciepło.

Wariant 1 – Tradycyjne buraczki na ciepło do obiadu

Składniki

  • 500 g buraków
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie

  1. Ugotuj buraki w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Po ugotowaniu ostudź, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Posiekaj cebulę i zeszklij ją na maśle na średnim ogniu.
  3. Dodaj do cebuli mąkę, mieszaj przez chwilę, aż powstanie zasmażka.
  4. Dodaj starte buraki, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Wlej ocet jabłkowy i dokładnie wymieszaj.
  5. Smaż przez kilka minut na małym ogniu, aż buraczki będą ciepłe i dobrze wymieszane z przyprawami.

Dodatkowe uwagi

  • Zamiast octu jabłkowego, można użyć octu winnego lub soku z cytryny, aby uzyskać nieco inny smak.

Wariant 2 – buraczki do obiadu z chrzanem

Składniki

  • 500 g buraków
  • 2 łyżki chrzanu (może być tarty chrzan ze słoika)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Ugotuj buraki, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Rozgrzej masło na patelni, dodaj buraki i chrzan, mieszaj.
  3. Dopraw solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
  4. Podgrzewaj na małym ogniu przez kilka minut, aż buraczki będą ciepłe.

Dodatkowe uwagi

  • Ilość chrzanu można dostosować do własnych upodobań – więcej chrzanu doda buraczkom ostrzejszego smaku.

Wariant 3 – buraczki na ciepło z jabłkiem

Składniki

  • 500 g buraków
  • 1 duże jabłko (najlepiej kwaśne, np. szara reneta)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Ugotuj buraki, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Jabłko obierz, zetrzyj na tarce i dodaj do buraków.
  3. Na patelni rozgrzej masło, dodaj buraki z jabłkiem, mieszaj.
  4. Dopraw solą, pieprzem oraz octem jabłkowym.
  5. Podgrzewaj na małym ogniu przez kilka minut, aż smaki się połączą.

Dodatkowe uwagi

  • Jabłko dodaje delikatnej słodyczy i kwaskowatości, która doskonale równoważy smak buraków.

Wariant 1

SkładnikKaloryczność (kcal/100g)Białko (g)Tłuszcze (g)Węglowodany (g)
Buraki431.60.29.6
Masło7170.981.10.1
Cebula401.10.19.3
Mąka pszenna36410.31.076.3
Ocet jabłkowy210.00.00.9
Cukier3870.00.099.9
Średnia kaloryczność dania801.84.08.5

Wariant 2

SkładnikKaloryczność (kcal/100g)Białko (g)Tłuszcze (g)Węglowodany (g)
Buraki431.60.29.6
Masło7170.981.10.1
Chrzan762.00.716.7
Sok z cytryny290.40.39.3
Średnia kaloryczność dania701.63.29.0

Wariant 3

SkładnikKaloryczność (kcal/100g)Białko (g)Tłuszcze (g)Węglowodany (g)
Buraki431.60.29.6
Masło7170.981.10.1
Jabłko520.30.213.8
Ocet jabłkowy210.00.00.9
Średnia kaloryczność dania751.53.510.2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *