Chili to jedno z moich ulubionych dań. Idealne zwłaszcza na chłodne jesienne i zimowe dni. Bogate w smaku chili, pełne koloru, gęste, pełne fasoli, pikantne, mocno i stanowczo doprawione. Rozgrzewające, sycące. Ten przepis wznosi chili con carne na zupełnie inny poziom, bo to jest chili sin carne – czyli bez mięsa. Za to z tofu!
Dobrze mi też z tym chili, bo jest pyszne, proste i bez mięsa. Przez kilka lat zabierałam się za zrobienie wpisu i moim chili con carne i nigdy mi nie wyszło, nie było czasu lub okazji, albo chęci. I proszę. W końcu przychodzę z chili, po latach. W zupełnie innej wersji niż ta, którą znam od lat, ale równie dobrej! Jak nie lepszej.
To jedno z moich pierwszych podejść do tofu i ciągle próbuję poznać ten produkt, żeby być w stanie skorzystać z jego wszechstronności. Tofu samo w sobie nie smakuje w zasadzie niczym, przywodzi na myśl rozmiękłą tekturę. Jednak zamarynowane w przyprawach nabiera ich smaku, dzięki czemu można z niego wyczarować niemal wszystko – wystarczy spędzić kilka minut w internecie, żeby znaleźć tysiące inspiracji.
Wybrałam tofu wędzone, które nie jest tak bezbarwne jak zwykłe, i zamarynowałam w typowych dla chili przyprawach z naciskiem na niesamowicie aromatyczny kmin rzymski (kumin), który stanowi o wyjątkowym aromacie chili!

wegańska wersja popularnego dania z wędzonym tofu
- 1 opakowanie wędzonego tofu ok 180-200 g
- 500 ml przecieru pomidorowego lub pomidorów krojonych w puszce
- 1 czerwona papryka
- ½ papryczki chili
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- ⅓ łyżeczki cynamonu
- sol i pieprz do smaku
- 1 łyżka cukru
- olej
- 200-250 g ulubionego ryżu do podania
- garść kolendry opcjonalnie, do podania
-
Pokrusz w palcach lub rozgnieć widelcem tofu, lekko odciśnięte z wody. Dodaj połowę przypraw, skrop olejem i dokładnie wymieszaj. Odstaw na min. 30 minut.
-
W tym czasie pokrój paprykę w niedużą kostkę, posiekaj chili, cebulę i czosnek. Odsącz warzywa w puszkach.
-
Ugotuj na sypko ryż w lekko osolonej wodzie, odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem.
-
Rozgrzej na patelni nieco oleju, zeszklij cebulę i czosnek, dodaj chili i tofu. Smaż kilka minut aż porządnie się zezłoci i stanie lekko chrupkie. Dodaj resztę przypraw, przecier pomidorowy, wymieszaj i gotuj kilka minut, dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem (pomidory lubią cukier).
-
Dodaj fasolę i kukurydzę, wymieszaj, zmniejsz ogień i duś 10-15 minut lekko mieszając.
-
Podawaj z ryżem lub np. plackami tortilla, chlebem. Jeśli lubisz posyp wierzch swieżą kolendrą.
Możesz fasolę z puszki wymienić na gotowaną. Sprawdzi się też biała, drobna fasola lub fasola z czarnym oczkiem lub pinto. Możesz dodać też ciecierzycę.
Kukurydzę z puszki możesz zastąpić gotowaną lub mrożoną.
Chili to pikantne, aromatyczne danie. Dopraw jak lubisz.
Możesz podać chili posypane żółtym serem lub jego wegańskim odpowiednikiem, zależnie od diety i upodobań. Ja lubię podawać chili posypane tartym cheddarem.
.