Chili sin carne – wegańskie chili z wędzonym tofu

Chili to jedno z moich ulubionych dań. Idealne zwłaszcza na chłodne jesienne i zimowe dni. Bogate w smaku chili, pełne koloru, gęste, pełne fasoli, pikantne, mocno i stanowczo doprawione. Rozgrzewające, sycące. Ten przepis wznosi chili con carne na zupełnie inny poziom, bo to jest chili sin carne – czyli bez mięsa. Za to z tofu!

 Skocz do przepisu

Dobrze mi też z tym chili, bo jest pyszne, proste i bez mięsa. Przez kilka lat zabierałam się za zrobienie wpisu i moim chili con carne i nigdy mi nie wyszło, nie było czasu lub okazji, albo chęci. I proszę. W końcu przychodzę z chili, po latach. W zupełnie innej wersji niż ta, którą znam od lat, ale równie dobrej! Jak nie lepszej.

Chili sin carne - wegańskie chili z wędzonym tofu

To jedno z moich pierwszych podejść do tofu i ciągle próbuję poznać ten produkt, żeby być w stanie skorzystać z jego wszechstronności. Tofu samo w sobie nie smakuje w zasadzie niczym, przywodzi na myśl rozmiękłą tekturę. Jednak zamarynowane w przyprawach nabiera ich smaku, dzięki czemu można z niego wyczarować niemal wszystko – wystarczy spędzić kilka minut w internecie, żeby znaleźć tysiące inspiracji.
Wybrałam tofu wędzone, które nie jest tak bezbarwne jak zwykłe, i zamarynowałam w typowych dla chili przyprawach z naciskiem na niesamowicie aromatyczny kmin rzymski (kumin), który stanowi o wyjątkowym aromacie chili!

Wegańskie chili sin carne z tofu
Przygotowanie
30 mins
Gotowanie
30 mins
W sumie
1 hr
 

wegańska wersja popularnego dania z wędzonym tofu

Kategoria: Danie głowne - bezmięsne, Kuchnia wegetariańska
Kuchnia: wegańska, wegetariańska
Porcji: 4 porcje
Autor: JestPysznie.pl
Składniki
  • 1 opakowanie wędzonego tofu ok 180-200 g
  • 500 ml przecieru pomidorowego lub pomidorów krojonych w puszce
  • 1 czerwona papryka
  • ½ papryczki chili
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kminu rzymskiego
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczki cynamonu
  • sol i pieprz do smaku
  • 1 łyżka cukru
  • olej
  • 200-250 g ulubionego ryżu do podania
  • garść kolendry opcjonalnie, do podania
Sposób przygotowania
  1. Pokrusz w palcach lub rozgnieć widelcem tofu, lekko odciśnięte z wody. Dodaj połowę przypraw, skrop olejem i dokładnie wymieszaj. Odstaw na min. 30 minut.

  2. W tym czasie pokrój paprykę w niedużą kostkę, posiekaj chili, cebulę i czosnek. Odsącz warzywa w puszkach.

  3. Ugotuj na sypko ryż w lekko osolonej wodzie, odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem.

  4. Rozgrzej na patelni nieco oleju, zeszklij cebulę i czosnek, dodaj chili i tofu. Smaż kilka minut aż porządnie się zezłoci i stanie lekko chrupkie. Dodaj resztę przypraw, przecier pomidorowy, wymieszaj i gotuj kilka minut, dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem (pomidory lubią cukier).

  5. Dodaj fasolę i kukurydzę, wymieszaj, zmniejsz ogień i duś 10-15 minut lekko mieszając.

  6. Podawaj z ryżem lub np. plackami tortilla, chlebem. Jeśli lubisz posyp wierzch swieżą kolendrą.

Uwagi i porady

Możesz fasolę z puszki wymienić na gotowaną. Sprawdzi się też biała, drobna fasola lub fasola z czarnym oczkiem lub pinto. Możesz dodać też ciecierzycę. 
Kukurydzę z puszki możesz zastąpić gotowaną lub mrożoną.
Chili to pikantne, aromatyczne danie. Dopraw jak lubisz.
Możesz podać chili posypane żółtym serem lub jego wegańskim odpowiednikiem, zależnie od diety i upodobań. Ja lubię podawać chili posypane tartym cheddarem.

.

 

Chili sin carne - wegańskie chili z wędzonym tofu

Zobacz też...

%d bloggers like this: