Ciasteczka z masła orzechowego

Od zawsze marzy mi się być szczęśliwą posiadaczką domowej spiżarni – niewielkiego pomieszczenia z półkami uginającymi się pod najróżniejszymi produktami, stosami słoików z domowymi przetworami, stertami najróżniejszych kasz, makaronów, przypraw. Póki co muszę nacieszyć się jednak posiadaniem zaledwie przepastnej kuchennej szafki pełnej najróżniejszych smakołyków i nieco ograniczać swoją fantazję co do jej zawartości – jednak pewnych rzeczy w mojej mini spiżarce zabraknąć nie może. W gronie wybrańców, dla których zawsze jest miejsce znajdziecie obowiązkowy słoiczek masła orzechowego.

120 Ciasteczka z masła orzeczowego V1

Cudowność masła orzechowego odkryłam dopiero w dorosłym życiu. Szybko stało się jednym z moich ulubionych przysmaków. Uwielbiam zwłaszcza masło crunchy z kawałeczkami orzeszków ziemnych w środku. Jeśli w środku dnia dopada mnie szeroko pojęte zmęczenie, a wiem, że muszę w sobie odnaleźć pokłady energii na czekające mnie jeszcze zajęcia, nic tak nie krzepi, jak kawałek pełnoziarnistego pieczywa z masłem orzechowym i kilkoma plasterkami banana, jabłka lub kwaśnego dżemu. Jakie to jest pyszne!

I w dodatku zdrowe! Chociaż orzeszki ziemne są raczej kaloryczne, to są źródłem solidnej dawki witamin z grupy B – w tym zwłaszcza witaminy B6 i B3 (niacyny), białka i błonnika, mają sporo magnezu, magnanu, fosforu, cynku i żelaza. Nie namawiam do obżerania się masłem orzechowym, ale odrobina od czasu do czasu jest jak najbardziej wskazana.

Oprócz kanapek z masłem orzechowym, można je wykorzystywać na wiele różnych sposobów. Niewielka jego ilość świetnie uzupełni smak porannej owsianki, spróbujcie też przyrządzić kurczaka w maśle orzechowym albo upiec banalnie proste, cudowne ciasteczka z masłem orzechowym.

Ciasteczka z masłem orzechowym
2 blachy 

  • ok. 300 g masła orzechowego
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 60 g masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C, przygotuj blachy wyłożone papierem do pieczenia.
Zwykłe masło, masło orzechowe i cukier ubijaj mikserem aż do uzyskania puszystej masy. Dodaj jajka – osobno, cały czas miksując. Dodaj mąkę i sodę oczyszczoną i zmiksuj do połączenia się składników.
Nabieraj ciasto łyżeczką, formuj w palcach kuleczki, układaj na przygotowanej wcześniej blasze i lekko spłaszczaj, by powstały niewielkie, nierównomierne, okrągłe ciasteczka.
Piecz przez około 12-15 minut, studź na kratce.

Ciasteczka z masłem orzechowym są lekko twarde i kruche, rozpływające się w ustach. Świetnie się przechowują – nawet kilka tygodni w szczelnie zamkniętym słoju. Nie zjedz wszystkich od razu 😉
Do zrobienia ciasteczek nadaje się zarówno masło crunchy jak i smooth. Do ciasta możesz dodać kawałeczki pokruszonej czekolady.

120 Ciasteczka z masła orzeczowego V2

Zobacz też...

%d bloggers like this: