Czasami nie ma sensu rozpisywać się na temat sposobu przygotowywania czy znaczenia poszczególnych składników. Czasami chodzi tylko o to, by skosztować czegoś niezwykle prostego i pysznego zarazem. Gdy późnym latem na rynku pojawiają się figi, nie sposób im się oprzeć – nie ma co próbować. Lepiej z pełną świadomością poczuć ten smak… w najprostszym z możliwych sposobów. Po prostu spróbuj!
Crostini z figą i szynką
- figa
- szynka – szwarcwaldzka lub prosciutto
- bagietka lub ciabatta
- oliwa
- ulubione zioła, np. tymianek lub rozmaryn
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Pieczywo pokrój na kromki, skrop oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika na 4-5 minut. Na lekko podpieczonych kromkach ułóż porwane plastry szynki, plasterki figi i listki tymianku. Wstaw z powrotem do piekarnika na kolejne 5 minut.
Jeśli lubisz zapiecz crostini z mozarellą, kozim serkiem lub serem pleśniowym: camembertem, brie lub gorgonzolą.