Chleb z domowej piekarni, na drożdżach lub na zakwasie, żytni, pszenny, razowy lub biały – kocham chleb. Przygotowanie chleba domowej roboty na zakwasie może się wydawać czarną magią, ale w rzeczywistości pieczywo domowego wypieku jest proste i przyjemne w przygotowaniu, a smak niezapomniany.
No właśnie – ten smak domowego chleba z chrupiącą skórką. Urzekający, miękki i wilgotny w środku, chrupiący na zewnątrz.
Szczerze lubię cały proces pieczenia chleb – od dokarmiania zakwasu począwszy, na niecierpliwym czekaniu aż ostygnie, żeby go w końcu spróbować, skończywszy. Lubię też poeksperymentować ze sprawdzonymi przepisami, żeby w rezultacie za każdym razem chleb był odrobinę inny od poprzedniego.
Bardzo się staram, żeby chleby, które piekę, zawierały mąkę pełnoziarnistą – żytnią lub pszenną, a czasem obie. Ten przepis na chleb jest bardzo prosty i z dodatkiem mąk pełnoziarnistych. Dzięki niej chleb jest ciemniejszy, zdrowszy i odrobinę cięższy, niż zwykły biały chleb. To jest zmodyfikowana wersja chleba codziennego, którą przygotowuję kiedy mam ochotę na coś pomiędzy zwykłym, jasnym chlebem a razowcem.
Ten przepis na chleb wybieram najczęściej, kiedy piekę w tygodniu i muszę dostosować się do ram czasowych snu i pracy. Ma tę zaletę, że dzięki etapowi przygotowywania zaczynu, który dojrzewa sobie kilka godzin, mogę zacząć rano od tego, a pieczenie zostawiam sobie na wieczór, kiedy już jestem w domu i mogę dopilnować kolejnych kroków i wyrastania. Dodatek drożdży instant sprawia, że finalne ciasto wyrasta szybciej i cały proces zamyka się w ciągu tego samego dnia.
Pośród wielu przepisów, ten schemat przygotowania domowego pieczywa odpowiada mi najbardziej. Jest praktyczny i dopasowany do mojego planu dnia w sposób, dzięki któremu samodzielne pieczenie chleba nie jest ani wymagające poświęceń i czasu, którego na co dzień zwyczajnie nie mam tyle, ile bym sobie marzyła. 👌

domowy chleb z dodatkiem mąki żytniej i pszennej na zakwasie żytnim, proporcje na chleb z keksówki ok. 25 cm
- 4 łyżki aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 8-12 godzin wcześniej)
- 130 g mąki żytniej jasnej typ 720
- 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
- 150 g wody
- cały zaczyn
- 100 g mąki pszennej np. typy 550-750
- 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub graham typ 2000 lub 1850
- 60 g mąki żytniej jasnej typ 720
- 60 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
- 200 g wody
- ⅓-½ łyżeczki drożdży suszonych instant
- 1 łyżka soli
- olej do wysmarowania formy
- otręby lub bułka tarta do wysypania formy
-
Wszystkie składniki zaczynu wymieszaj w dużej misce dokładnie na gęstą pastę, Wystarczy wymieszanie łyżką, nie potrzeba miksera.
-
Nakryj miskę czystą ściereczką lub zawiń w folię i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na 8-12 godzin. Masa powinna znacznie urosnąć i mieć widoczne pęcherzyki powietrza.
-
Do zaczynu dodaj wszystkie mąki, drożdże, sól i wodę.
-
Wymieszaj dokładnie łyżką na gęste, klejące się ciasto. Mieszaj około 5 minut. Ponownie nakryj miskę i odstaw na około 1-1½ godziny.
-
Keksówkę ok. 25 cm nasmaruj olejem i wysyp otrębami - np. drobnymi żytnimi.
-
Ciasto przemieszaj jeszcze raz i wyłóż łyżką do formy, a następnie wilgotnymi dłońmi dociśnij i wyrównaj. Wierzch posyp mąką, natnij przez środek wzdłuż. Nakryj ściereczką i zostaw do wyrastania w ciepłym miejscu na 1-2 godziny, aż ciasto urośnie do brzegów formy.
-
Piecz 15 minut w temperaturze 230°C, następnie zmniejsz temperaturę do 210°C i piecz jeszcze 40 minut.
-
Chleb jest gotowy, kiedy postukany od spodu wydaje głuchy odgłos. W razie potrzeby można dopiec chleb bez formy, bezpośrednio na blasze przez dodatkowe 5 minut.
-
Studź na kratce, krój dopiero po pełnym ostygnięciu.
Jedną z zalet tego przepisu jest pewna elastyczność czasowa - zaczyn można zostawić na dłużej, nawet do 16 godzin, dzięki czemu łatwo pogodzić pieczenie chleba z innymi zajęciami.
Możesz pominąć drożdże. Ciasto będzie wyrastało dłużej, nawet do 4-6 godzin.
W chłodniejsze dni zostawiam chleb w kuchni z zamkniętym oknem, w szafce kuchennej lub w okolicach kaloryfera.
Chleb jest puszysty i delikatny w smaku, jeden z moich ulubionych!
.