Domowy hummus z kminem rzymskim

Odkąd po raz pierwszy robiłam swój domowy hummus, wiedziałam, że będę do niego wracać i porzucę kupne hummusy ze sklepowych półek.
Hummus aż prosi się, aby z nim eksperymentować, przywoływać nowe smaki i aromaty. Z tym przepisem zrobisz pyszny hummus z dodatkiem kminu rzymskiego – znanego także pod nazwą kumin – który idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs i warzyw. Jest w nim też nieco mniej tahiny, która nie dominuje nad smakiem pasty, zostawiając pole do popisu obłędnemu aromatowi kuminu.

 Skocz do przepisu

Hummus z kminem rzymskim

Jak zrobić hummus?

Przygotowanie domowego hummusu jest bardzo proste. Wystarczy ugotować ciecierzycę, aż będzie bardzo miękka, a następnie zmiksować na gładko z dodatkiem pasty sezamowej tahini i wody, a także wybranych przypraw lub dodatków. Gotowy hummus podaję przybrany łyżką oliwy, natką pietruszki. Tym razem do oliwy dodałam pół ząbka czosnku i odrobinę chili, aby nadać hummusowi jeszcze więcej charakteru.
Podałam z domowymi podpłomykami jako szybką przystawkę przed obiadem.

[su_highlight background=”#99c3ff”]Sprawdź przepis na klasyczny hummus -> [KLIK][/su_highlight]

Hummus z kminem rzymskim fantastycznie smakuje jako dodatek do grillowanych mięs, świeżych warzyw. Wykorzystuję go do kanapek zamiast masła, wrapów z mięsem i warzywami. To pyszna i zdrowa przekąska, a dodatek kuminu dodatkowo wzbogaca hummus wartościowymi składnikami mineralnymi. Ta mocno aromatyczna, wyrazista przyprawa to między innymi źródło żelaza (aż 6-krotna dzienna zalecana dawka żelaza w 100 g <źródło>), fosforu, potasu, wapnia i magnezu.

Domowy hummus z kminem rzymskim
Przygotowanie
1 hr
Gotowanie
15 mins
W sumie
1 hr 15 mins
 

pasta z gotowanej ciecierzycy z kuminem

Kategoria: Dipy, Kuchnia wegetariańska, Przekąska, Przystawka
Kuchnia: środkowowschodnia, wegańska, wegetariańska
Porcji: 1 duża porcja
Autor: JestPysznie.pl
Składniki
  • 100 g suchej ciecierzycy
  • 3 łyżki pasty sezamowej tahini naturalnej
  • 1-1½ łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
  • oliwa
  • zimna woda
  • sól
  • ½ ząbka czosnku
  • ½ cm papryczki chili
  • 1 łyżka natki pietruszki
Sposób przygotowania
  1. Dzień wcześniej zostaw ciecierzycę do namoczenia - najlepiej na całą noc.

  2. Namoczoną ciecierzycę przełóż do garnka, zalej świeżą wodą tak, by woda była 3-4 cm powyżej ziaren. Dodaj pół łyżeczki soli i gotuj około 60 minut do miękkości. Ugotowane ziarenka powinny dać się łatwo rozgnieść palcami. Odsącz z reszty wody i zostaw na kilkanaście minut do ostygnięcia.

  3. Do ugotowanej i ostudzonej cieciorki dodaj 3 łyżki pasty sezamowej tahini i 2 łyżki oliwy. Ręcznym blenderem miksuj ciecierzycę - pasta będzie bardzo gęsta, chodzi o rozgniecenie ziarenek.

  4. Stopniowo dodawaj zimną wodę, cały czas miksując, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Użyłam ok. ⅔ szklanki wody, aby otrzymać aksamitny, lekko puszysty, nielejący się krem, ale możesz użyć więcej, jeśli chcesz, żeby hummus był rzadszy.

  5. Podczas miksowania hummusu z wodą również stopniowo dodawaj mielony kmin rzymski i próbuj. Kmin rzymski ma bardzo charakterystyczny i wyrazisty smak. Lubię mocno doprawione dania, ale jeśli wolisz łagodniejsze smaki moderuj ilość przyprawy i dodawaj ją małymi porcjami, do osiągnięcia odpowiadającego ci smaku.

  6. Czosnek przeciśnij przez praskę, posiekaj drobno kawałeczek papryczki chili, wymieszaj z dwoma łyżkami oliwy i natką pietruszki. Przełóż hummus do naczynia i polej przygotowanym sosem.

  7. Podawaj z podpłomykami, plackami tortilli lub dowolnym ulubionym pieczywem, świeżymi warzywami, serami, wędlinami i grillowanym mięsem. Hummus świetnie pasuje do wielu różnych dań. Znajdź swoje ulubione połączenie!

Uwagi i porady

Hummus możesz trzymać w lodówce przez 3-4 dni.
Możesz użyć ciecierzycy ze słoika lub puszki.

.

Domowy hummus z kminem rzymskim

Zobacz też...

%d bloggers like this: