Odkąd po raz pierwszy robiłam swój domowy hummus, wiedziałam, że będę do niego wracać i porzucę kupne hummusy ze sklepowych półek.
Hummus aż prosi się, aby z nim eksperymentować, przywoływać nowe smaki i aromaty. Z tym przepisem zrobisz pyszny hummus z dodatkiem kminu rzymskiego – znanego także pod nazwą kumin – który idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs i warzyw. Jest w nim też nieco mniej tahiny, która nie dominuje nad smakiem pasty, zostawiając pole do popisu obłędnemu aromatowi kuminu.
Jak zrobić hummus?
Przygotowanie domowego hummusu jest bardzo proste. Wystarczy ugotować ciecierzycę, aż będzie bardzo miękka, a następnie zmiksować na gładko z dodatkiem pasty sezamowej tahini i wody, a także wybranych przypraw lub dodatków. Gotowy hummus podaję przybrany łyżką oliwy, natką pietruszki. Tym razem do oliwy dodałam pół ząbka czosnku i odrobinę chili, aby nadać hummusowi jeszcze więcej charakteru.
Podałam z domowymi podpłomykami jako szybką przystawkę przed obiadem.
[su_highlight background=”#99c3ff”]Sprawdź przepis na klasyczny hummus -> [KLIK][/su_highlight]
Hummus z kminem rzymskim fantastycznie smakuje jako dodatek do grillowanych mięs, świeżych warzyw. Wykorzystuję go do kanapek zamiast masła, wrapów z mięsem i warzywami. To pyszna i zdrowa przekąska, a dodatek kuminu dodatkowo wzbogaca hummus wartościowymi składnikami mineralnymi. Ta mocno aromatyczna, wyrazista przyprawa to między innymi źródło żelaza (aż 6-krotna dzienna zalecana dawka żelaza w 100 g <źródło>), fosforu, potasu, wapnia i magnezu.

pasta z gotowanej ciecierzycy z kuminem
- 100 g suchej ciecierzycy
- 3 łyżki pasty sezamowej tahini naturalnej
- 1-1½ łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
- oliwa
- zimna woda
- sól
- ½ ząbka czosnku
- ½ cm papryczki chili
- 1 łyżka natki pietruszki
-
Dzień wcześniej zostaw ciecierzycę do namoczenia - najlepiej na całą noc.
-
Namoczoną ciecierzycę przełóż do garnka, zalej świeżą wodą tak, by woda była 3-4 cm powyżej ziaren. Dodaj pół łyżeczki soli i gotuj około 60 minut do miękkości. Ugotowane ziarenka powinny dać się łatwo rozgnieść palcami. Odsącz z reszty wody i zostaw na kilkanaście minut do ostygnięcia.
-
Do ugotowanej i ostudzonej cieciorki dodaj 3 łyżki pasty sezamowej tahini i 2 łyżki oliwy. Ręcznym blenderem miksuj ciecierzycę - pasta będzie bardzo gęsta, chodzi o rozgniecenie ziarenek.
-
Stopniowo dodawaj zimną wodę, cały czas miksując, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Użyłam ok. ⅔ szklanki wody, aby otrzymać aksamitny, lekko puszysty, nielejący się krem, ale możesz użyć więcej, jeśli chcesz, żeby hummus był rzadszy.
-
Podczas miksowania hummusu z wodą również stopniowo dodawaj mielony kmin rzymski i próbuj. Kmin rzymski ma bardzo charakterystyczny i wyrazisty smak. Lubię mocno doprawione dania, ale jeśli wolisz łagodniejsze smaki moderuj ilość przyprawy i dodawaj ją małymi porcjami, do osiągnięcia odpowiadającego ci smaku.
-
Czosnek przeciśnij przez praskę, posiekaj drobno kawałeczek papryczki chili, wymieszaj z dwoma łyżkami oliwy i natką pietruszki. Przełóż hummus do naczynia i polej przygotowanym sosem.
-
Podawaj z podpłomykami, plackami tortilli lub dowolnym ulubionym pieczywem, świeżymi warzywami, serami, wędlinami i grillowanym mięsem. Hummus świetnie pasuje do wielu różnych dań. Znajdź swoje ulubione połączenie!
Hummus możesz trzymać w lodówce przez 3-4 dni.
Możesz użyć ciecierzycy ze słoika lub puszki.
.