Fasola po bretońsku z szybkowaru

Fasola po bretońsku to klasyczne, sycące danie, które idealnie sprawdzi się na chłodne dni. Wersja z szybkowaru pozwala skrócić czas przygotowania bez utraty smaku. Warto przygotować większą ilość, bo z każdym dniem smakuje coraz lepiej.

Składniki do fasoli po bretońsku

  • 500 g suchej fasoli białej
  • 300 g kiełbasy wiejskiej lub myśliwskiej
  • 200 g boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Wykonanie dania

  1. Przygotuj fasolę – Namocz fasolę w zimnej wodzie na noc (minimum 8 godzin). Następnego dnia odcedź i przepłucz.
  2. Smaż – W szybkowarze rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz boczek. Gdy cebula się zeszkli, dodaj pokrojoną kiełbasę i smaż wszystko razem przez kilka minut.
  3. Gotuj fasolę – Dodaj do szybkowaru namoczoną fasolę, liście laurowe, ziele angielskie oraz wodę, tak aby pokryła fasolę. Zamknij szybkowar i gotuj przez 20 minut od momentu osiągnięcia ciśnienia.
  4. Dodaj pomidory – Po spuszczeniu ciśnienia, dodaj przecier pomidorowy, koncentrat, majeranek, papryki, cukier oraz sól i pieprz. Zamieszaj, zamknij ponownie szybkowar i gotuj przez 10 minut.
  5. Dopraw na końcu – Po spuszczeniu ciśnienia, sprawdź smak i w razie potrzeby dopraw solą, pieprzem lub dodatkowymi przyprawami.

Dodatkowe uwagi

  • Fasolę możesz także ugotować bez namaczania, zwiększając czas gotowania w szybkowarze do 40 minut.
  • Danie świetnie smakuje z kromką świeżego chleba.

Wartości odżywcze

Wartość odżywczaNa 100 gNa porcję (250 g)
Kaloryczność180 kcal450 kcal
Białko9 g22.5 g
Tłuszcz10 g25 g
Węglowodany12 g30 g
Błonnik4 g10 g

Wartości w tabeli są orientacyjne i mogą się różnić w zależności od użytych produktów.


Sprawdź także przepisy na:

Orientalny kurczak w cieście

Portugalska pasta z paluszków krabowych


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *