Macie czasem ochotę na coś banalnie prostego, niewymagającego specjalnego wyjścia do sklepu, by zakupić zaplanowane do posiłku składniki, sycącego i po po prostu smacznego? Hiszpanie takie danie znają i nazywają je tortilla de patatas czyli po prostu tortilla ziemniaczana.
Żeby zbytnio nie utrudniać sobie życia i aby szybko pojąć, czym jest tortilla española, wystarczy wyobrazić sobie ni mniej, ni więcej, omlet z ziemniakami i innymi, wybranymi przez nas dodatkami. Nie ma ona nic wspólnego z popularnym meksykańskim plackiem.
Do przygotowania hiszpańskiej tortilli potrzeba przede wszystkim jajek, śmietany, ziemniaków – ugotowanych, na przykład takich, które zostały z poprzedniego dnia po obiedzie, lub surowych. To danie świetnie nadaje się na zagospodarowanie resztek z lodówki, bo ilość i rodzaj dodatków w zasadzie zależy głównie od naszej wyobraźni…
Danie jest bardzo sycące i wystarczy naprawdę jedna porcja, by zapełnić nawet bardzo puste brzuchy! Z podanych przeze mnie proporcji spokojnie najedzą się 2-3 osoby lub 4, traktujące tortillę, jako przekąszone w międzyczasie tapas.
Hiszpańska tortilla ziemniaczana z kiełbasą chorizo
- 3-4 jajka
- 300-350 g ziemniaków – ugotowanych lub surowych
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki śmietany 12%
- kilka plasterków chorizo
- garść startego żółtego sera
- drobno posiekany szczypiorek
- oliwa
- sól, pieprz
Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej drobno posiekaną cebulkę. Dodaj do niej pokrojoną w cienkie plasterki lub paseczki kiełbasę chorizo i podsmażaj jeszcze chwilę, następnie przełóż zawartość patelni do naczynia wyłożonego czystym, papierowym ręcznikiem kuchennym, który zbierze nadmiar tłuszczu.
Pokrój ziemniaki w dość cienkie plasterki. Jeśli korzystasz z surowych ziemniaków postaraj się, aby nie były zbyt cienkie, tak by podczas smażenia nie miały szansy zbyt szybko zrumieć się i stać się chrupiące, jak chipsy. Podsmażaj je w dość dużej ilości oliwy, aż staną się miękkie i zaczną się rumienić. W przypadku ziemniaków gotowanych – aż zaczną się nieco złocić.
W międzyczasie wymieszaj jajka ze śmietaną, solą i pieprzem. Gdy ziemniaki będą gotowe, dodaj do nich podsmażone wcześniej cebulkę i chorizo, a następnie zalej je masą śmietanowo-jajeczną. Smaż na wolnym ogniu pod przykryciem, aż jajka się zetną. Jeśli masz żeliwną patelnią, nadającą się do używania w piekarniku, możesz po ok. 3-4 minutach wstawić patelnię do rozgrzanego pieca, aby cała masa równomiernie się ścieła – jeśli nie, uzbrój się w nieco cieprliwości i ostrożności, by nie przypalić spodu dania.
Podawaj pokrojone podobnie jak pizza, posypane statrym żółtym serem i szczypiorkiem!
Jeśli na tortilli jest zbyt wiele tłuszczu, zbierz go delikatnie przykładając do powierzchni papierowy ręcznik.
Możesz użyć dowolnej innej wędliny, na którą akurat masz ochotę! Smakować będzie zarówno z salami, szynką czy naszą swojską suchą krakowską 🙂
Jeśli nie masz tylu głodnych brzuchów do nakarmienia możesz zmniejszyć proporcje tak, by były idealne dla jednej, góra 2 osób. Weź wtedy mniejszą patelnię, by było wygodniej.