Wraz z nadejściem wiosny, powoli zbliża się również Wielkanoc. To oczywiście niezwykle ważne katolickie święto, ale dla mnie to czas celebrowania budzącej się do życia przyrody, końca zimy i powrotu długich dni. Dość już zimowej szarości, pora na zieleń i ciepło wiosennego słońca. Przy tej okazji miliony Polaków wraz z rodziną i przyjaciółmi zasiądzie do stołów, gdzie pysznić się będą wyniosłe baby i ozdobne mazruki, jednak pierwsze skrzypce grać będzie ono – jajko.
Podczas Wielkanocy zajadamy się jajkami jak nigdy, mimo że te są raczej stałym elementem naszego codziennego menu, a nie frykasem przyrządzanym raz do roku, jak w przypadku wielu dań bożonarodzeniowych. Jemy jajka smażone, gotowane na twardo i na miękko na śniadania, obiady i kolacje, solo lub w towarzystwie, jednak te wielkanocne są zawsze bardziej wyjątkowe, odświętne. Nie codziennie podajemy w końcu jajka faszerowane na dziesiątki różnych sposobów. Niby nic, drobna zmiana w sposobie podania, a zwykłe jajko staje się świątecznym przysmakiem, jakich mało.
Gdy myślę o jajkach faszerowanych przychodzą mi do głowy niemal niezliczone ilości kombinacji. Kształtne połówki jajek z pysznym farszem z daleka kuszą biesiadników. Osobiście uwielbiam jajka tak bardzo, że choćby na stole stało kilkanaście różnych faszerowanych jaj, pewnie spróbowała my każdego. Ja proponuję dziś jajka faszerowane z dodatkiem aromatycznych, słodkich suszonych pomidorów ze słonym serem feta. Takie połączenie z pewnością przypadnie do gustu amatorom zarówno jajek, jak i suszonych pomidorów.
To oczywiście propozycja idealna nie tylko na wielkanocne śniadanie. Świetnie sprawi się jako przystawka na każdej imprezie, a zadowoli gusta zarówno tradycjonalistów, jak i miłośników smaków z różnych stron świata.
Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami i serem feta
przepis orientacyjny, proporcje należy dostosować w zależności od ilości sztuk
- jajka
- suszone pomidory
- ser feta
- majonez
- sól, pieprz
- bazylia do przybrania
Jajka ugotuj na twardo – włóż do garnka z zimną wodą i gotuj 10 minut od zagotowania. Dodaj trochę soli do gotowania, dzięki czemu łatwiej je obierzesz. Ugotowane jajka ostudź i obierz delikatnie, tak aby ich nie uszkodzić.
Obrane jajka poprzekrawaj wzdłuż na pół, delikatnie wyjmij żółtka i przełóż do osobnego naczynia. Suszone pomidory odsącz z oleju i posiekaj w drobną kostkę, ser feta pokrusz w palach – oba składniki dodaj do żółtek. Dodaj majonez, lekko popieprz. Za pomocą widelca dokładnie ugnieć i rozmieszaj farsz, żółtka jajka, ser i majonez powinny stanowić dość jednolitą masę, o strukturze urozmaiconej kawałeczkami suszonych pomidorów. Teraz spróbuj farszu i sprawdź, czy nie potrzebuje odrobiny soli – nie dodawaj soli wcześniej. Ser feta jest bardzo słony, w zależności od upodobań być może nie będzie potrzeby, by dodatkowo solić farsz.
Farsz nakładaj w wydrążone wcześniej połówki białek. Podawaj ozdobione listkami świeżej bazylii, która doskonale uzupełni także smak tak przygotowanych jajek.
Kilka słów o proporcjach – bo wiele zależy od ilości jajek, które chcesz przygotować. Po pierwsze nie musisz przygotowywać farszu ze wszystkich żółtek jaj. Na 3 jaja użyłam 2 łyżek majonezu, 3 suszonych pomidorów, ok. 70 g sera fety i 2 żółtka (trzecie się nie zmarnowało, bo jeden z moich kotów wręcz ubóstwia jaja na twardo). Ponieważ nie jest to zbyt dietetyczna propozycja, zmniejszenie ilości żółtek specjalnie jej nie zaszkodzi. Jeśli nie masz co zrobić z żółtkami, bo brak Ci czworonożnego łasucha, poszukaj przepisów np. na ciastka z dodatkiem ugotowanych żółtek jaj. Przyznaję, że sama nie testowałam takiego sposobu na ich wykorzystanie, myślę jednak, że to dobry sposób na upieczenie dwóch pieczeni na jednym ogniu.
Jeśli masz rękaw cukierniczy do zdobienia ciast i tortów, napełnij go farszem i wyciskaj eleganckie wzory na swoje jajka. Będą wtedy prawdziwą ozdobą stołu.
Polecam zaopatrzyć się w dobry, twardy ser typu feta (lub bałkański). Miękki, słony ser sałatkowy typu favita nie należy do moich ulubionych, a jego smak, pomijając dużą ilość soli, w niczym nie przypomina fety.
Jeśli chcesz odchudzić faszerowane jajka, zastąp część majonezu (lub cały) gęstym jogurtem lub serkiem homogenizowanym, np. typu Philadelphia.