Pudding z tapioki – moje niedawne odkrycie – awansował do ulubionego deseru. Lekki, delikatny i elegancki. Dodatek kakao nadaje mu czekoladowego aromatu, a słodkie pestki granatu mienią się na wierzchu, niczym szlachetne kamienie.

Jak zrobić pudding z tapioki?
Perełki tapioki, czyli kaszki ze skrobi z manioku, przed ugotowaniem wyglądem przypominają kuleczki styropianu. Po ugotowaniu robią się przezroczyste, pęcznieją i kleją do siebie, tapioka robi się gęsta i budyniowata. Zgęstnieje i zetnie się, gdy ostygnie. Tapioka nie ma smaku, ale chłonie smak tego, w czym się gotowała.Na wierzch wystarczy wyłożyć trochę świeżych owoców i niebiański deser gotowy.
Jak podawać pudding z tapioki?
Kakaowy pudding z tapioki udekorowany pestkami granatu, które mienią się i lśnią cudowną czerwienią, pięknie wygląda na stole i z pewnością wzbudzi zainteresowanie gości zaproszonych do stołu. Delikatny smak i lekka konsystencja deseru będą pysznym zwieńczeniem kolacji! Niewielka ilość cukru sprawia, że pudding nie jest przesadnie słodki, a owoce nadają mu dodatkowej świeżości.

Kakaowy pudding z tapioki z granatem
Przygotowanie
5 mins
Gotowanie
20 mins
W sumie
25 mins
deser z tapioki gotowanej w mleku roślinnym z kakao i owocami
Kategoria:
Desery
Kuchnia:
wegetariańska
Porcji: 4 porcje
Składniki
- 80 g tapioki
- 350 ml "mleka" ryżowego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka kakao
- 4 łyżki pestek grantu
- wiórki lub płatki kokosowe do przybrania
Sposób przygotowania
-
W niewielkiej ilości płynu rozprowadź kakao.
-
W garnku zagotuj mleko ryżowe, dodaj cukier i rozprowadzone kakao. Dodaj przepłukaną tapiokę i często mieszając gotuj ok. 20 minut aż tapioka zrobi się przezroczysta i miękka.
-
Ugotowaną tapiokę przełóż do miseczek lub salaterek, pozwól lekko ostygnąć
-
Udekoruj pestkami granatu, wiórkami kokosowymi i np. listkiem mięty.
.