Masz czasem ochotę na coś banalnie prostego, a zarazem niebanalnie pysznego?
Prosto i pysznie – to moje ulubione kulinarne połączenie. I takie właśnie są krewetki z patelni – banalnie proste, szybkie w przygotowaniu, a ten smak… grzech nie spróbować!
Krewetki z patelni
- opakowanie krewetek
- białe wytrawne wino
- czosnek
- papryczka chili lub chili w płatkach
- sok z połowy cytryny
- oliwa
- rozmaryn
- sól, pieprz do smaku
- świeża bagietka do podania
Wymieszaj w misce 3-4 łyżki oliwy z sokiem z cytryny, dodaj kilka listków świeżego rozmarynu, przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek i naprawdę drobno pokrojoną papryczkę chili oraz krewetki. Pozwól im marynować się kilka minut, a następnie całą zawartość miski wyłóż na rozgrzaną patelnię. Podsmażaj przez 4-5 minut, dodaj lampkę białego wina (drugą wypij podczas gotowania 😉 ) i mieszając delikatnie pozwól, by nieco odparowało. Posól i popierz do smaku.
Podawaj ze świeżym pieczywem i winem.
Ten przepis jest idealny na lekką kolację, zwłaszcza dla dwojga.
Wino z oliwą stworzą wyborny sos, pikantny od chili i czosnku. Nie podaję ich proporcji, bo jego intensywność powinna zależeć od twoich upodobań. Ja zwykle na ok 250-300 gramów krewetek siekam 1/3 średniej czerwonej papryczki chili i dodaję 2-3 ząbki czosnku, lekko pieprzę do smaku – krewetki są wtedy naprawdę ostre!
Tak przygotowane krewetki możecie wymieszać także z makaronem, ale zdecydowanie większy urok ma podanie ich z mięciutką bagietką, którą macza się w sosie.
Możesz użyć krewetek mrożonych – przed zamarynowaniem możesz przelać je ciepłą wodą, by odtajały. Możesz kupić świeże, wstępnie obgotowane, jeszcze w pancerzykach (dość często są dostępne w Lidlu) – możesz podsmażać je w całości, a obierać podczas jedzenia albo obrać przed przygotowaniem.