Delikatne i soczyste mięso z kurczaka w sosie śmietanowym z pieczarkami i ulubionymi warzywami. Ten bajecznie pyszny i prosty obiad to prawdziwa uczta dla całej rodziny. Uczta, której ciężko się oprzeć.
Skocz do przepisu
Kurczak zapiekany z warzywami i pieczarkami w pysznym, kremowym sosie powstał z inspiracji tym przepisem na kurczaka w maderze, który z kolei jest kopią jednego z hitów amerykańskiej sieci restauracji Cheesecake Factory. Postanowiłam zmodyfikować go lekko, wykorzystując warzywa, które akurat miałam w lodówce i zwykłe białe wino, które otworzyłam parę dni wcześniej, zamiast portugalskiej madery. Kurczaka zapiekłam z warzywami w sosie, ale jeśli nie macie piekarnika, można zamiast tego poddusić go pod przykryciem na patelni, a na koniec posypać startym serem i poczekać aż się rozpuści.
Możecie eksperymentować, do czego serdecznie zachęcam, dodając do tego dania także inne warzywa zamiast brokuła i fasolki szparagowej. Świetnie moim zdaniem sprawdzi się tu kalafior, brukselka, zielony groszek, por, dynia – to dobry pomysł na zrobienie lekkiej czystki w lodówce i zagospodarowanie niewykorzystanych warzyw.
Smak sosu jest wspaniały, wino, śmietana i pieczarki robią tu fantastyczna robotę, a całość wręcz rozpływa się w ustach.
[su_custom_gallery source=”media: 3019,3020″ width=”450″ height=”600″ title=”never”]

z dodatkiem pieczarek w kremowym sosie
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 150 g pieczarek
- 150 g brokuła podzielonego na różyczki
- 150 g zielonej fasolki szparagowej
- 125 g sera mozarella (1 opakowanie)
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 150 ml śmietany kremówki 30%
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub wody
- 1 szklanka białego wina wytrawnego lub półwytrawnego
- 4 łyżki masła
- sól i peprz do smaku
-
Piersi z kurczaka umyj, osusz, usuń błony, przekrój na pół i lekko rozbij tłuczkiem. Posól i popierz lekko z obu stron.
-
Brokuły i fasolkę umyj i blanszuj we wrzątku przez ok. 5 minut lub podgotuj na parze przez ok. 10 minut. Cebulę posiekaj drobno.
-
Pieczarki umyj i pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm.
-
Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki masła i podsmażaj kurczaka przez 2-3 minuty z obu stron. Przełóż mięso do żaroodpornego naczynia.
-
Na tej samej patelni rozgrzej pozostałe 2 łyżki masła, zeszklij cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pieczarki, lekko posól i popieprz. Smaż przez około 3-4 minuty, aż pieczarki lekko się zarumienią. Dodaj pieczarki do podsmażonego wcześniej mięsa.
-
Dodaj wino, zamieszaj przesuwając kuchenną łyżką lub szpatułką po dnie i uwolnić cały smak. Zagotuj, dodaj bulion (lub wodę) oraz śmietanę. Gotuj przez około 5 minut,
-
Dodaj do mięsa i pieczarek blanszowane warzywa, polej równomierne sosem, dodaj pokrojoną na plastry lub startą mozarellę.
-
Zapiekaj pod przykryciem przez około 25-30 minut + dodatkowe 5 bez przykrycia.
Podawaj z tłuczonymi ziemniakami.
Możesz użyć także innych ulubionych warzyw, np. szparagów, kalafiora, brukselki, groszku.
Jeśli nie masz piekarnika, uduś mięso z warzywami i sosem pod przykryciem na dużej patelni, od koniec dodaj na wierzchu starty ser.