Prosta, delikatna i sycąca – zupa kokosowa z kurczakiem, brązowym ryżem i warzywami. Przygotowana na chudym bulionie i bez dodatku ostrych przypraw, zasmakuje miłośnikom łagodnych i lekkich smaków, świetnie nada się na obiad dla malucha i nie tylko.
Pomimo ich prostoty, różnorodności smaków, kolorów i tekstur, nie przepadam za zupami. To kwestia smaku Do grona zup lubianych trafiają jedynie te wybrane, chociaż nie stosuję żadnych precyzyjnych kryteriów. Moja lista jeszcze kilka lat temu ograniczała się do rosołu, zalewajki i żurku, oraz czerwonego barszczu. Po latach kilku długich latach przygód w kuchni, zup na mojej liście jest znacznie więcej, a mimo to wciąż bywa, że podchodzę do nich jak pies do jeża. 🙂
Prosto z Azji
Mleczko kokosowe to popularny składnik kuchni azjatyckiej, który świetnie odnajduje się także w europejskiej domowej kuchni. Od kilku lat jest łatwo dostępne w Polsce, także w popularnych dyskontach. Ma wszechstronne zastosowanie. Przygotujesz z nim nie tylko zupę kokosową czy aromatyczne curry, ale też mnóstwo pysznych deserów. Mleczko kokosowe może być wegańskiem zamiennikiem śmietany.
Dzięki dodatkowi mleczka kokosowego zupa zyskuje delikatnie kremową konsystencję i lekko egzotyczny aromat, oraz lekkość, jakiej nie daje śmietana. To łagodniejsza i nie tak charakertna siostra ostrej, tajskiej zupy kokosowej, która zadowoli posiadaczy łagodnych podniebień.

Na chorobę – łagodna zupa kokosowa z kurczakiem
Dietetycy i lekarze przekonują, że kiedy chorujemy, powinniśmy zmienić swoją dietę, skupiając się na lekkostrawnych posiłkach. Cały proces trawienia sam w sobie wymaga od organizmu sporo energii. Kiedy chorujemy – bez znaczenia czy to zwykłe przeziębienie czy inna choroba – warto odciążyć nieco organizm od energochłonnych procesów trawiennych i przestawić się na tryb lekki. Najprościej rzecz ujmując – gotować, parować, dusić, nie smażyć, a do diety włączyć chude produkty, ograniczyć tłuszcz, ostre przyprawy i jeść więcej warzyw, a zostawić na inne czasy burgery, frytki, tłuste sosy i kotlety.
Kokosowa zupa z kurczakiem pojawiła się u mnie właśnie w czasie choroby i spisała się znakomicie.
Przepis na zupę kokosową jest prosty i szybki. Przepis zawiera kroki i czas potrzebny na przygotowanie szybkiego, chudego bulionu – to jednak głównie czas oczekiwania, bo całą resztę przygotujesz w góra kwadrans. To świetna opcja, jeśli jedyne o czym marzysz to miska gorącej zupy, koc i łóżko, a stanie przy garach nie wchodzi w grę. 🙂

Przepis

Łagodna zupa kokosowa z kurczakiem i ryżem
Opis
Lekka i łagodna, sycąca zupa kokosowa z dodatkiem gotowanego kurczaka, ryżu i warzyw.
Składniki
Przygotowanie
-
Marchew, pietruszkę i seler obierz i pokrój na 2-3 mniejsze kawałki.
-
Pierś z kurczaka umyj, włóż do garnka razem z warzywami i zalej zimną wodą (ok. 1,5 litra). Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 40-60 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie.
-
W międzyczasie ugotuj ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu w lekko osolonym wrzątku.
-
Kiedy wywar będzie już gotowy wyjmij z niego mięso i warzywa. Ugotowane piersi z kurczaka pokrój w plastry lub w grubą kostkę. Marchewkę pokrój na plasterki lub półplasterki. Seler i pietruszka już się nie przyda.
Nie lubię smaku gotowanych jarzyn korzeniowych (selera i pietruszki). Jeśli lubisz, zjedz je z zupą lub wykorzystaj np. do sałatki. -
Mięso z kurczaka i marchewkę wrzuć z powrotem do wywaru, dodaj ugotowany wcześniej ryż, mrożony groszek, mleko kokosowe, dopraw kurkumą, sokiem z cytryny i solą do smaku i gotuj jeszcze ok. 10-15 minut aż groszek będzie miękki.
Notatki
Zamiast brązowego ryżu możesz użyć aromatycznego ryżu basmati.
Zwróć uwagę na zawartość tłuszczu w mleczku kokosowym. Popularne markety i dyskonty często oferują dwie wersje – normalną i light. Mleczko kokosowe może mieć wysoką zawartość tłuszczu.
